fbpx

Vodopad Jelovarnik - slap od sedam suza

Vodopad Jelovarnik - slap od sedam suza

Jelovarnik je najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara. Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha. Protok je oko 25 litara u sekundi, a pri topljenju snegova, s proleća i pri jakim kišama, naraste i do 450 litara. Tada se pod snažnom rekom izgube kaskade i ogromna masa sliva se u jedinstven vodopad.

Nisu ga otkrili ni Jovan Cvijić, Jovan Žujović, Josif Pančić, iako su godinama tumarali planinskim stranama Kopaonika. Otkriven je tek 1998. godine. Izvorište rečice Jelovarnik inače se zove Sedam suza, jer ističe iz sedam izvora.

Postoje dva načina kako kako posetiti ovaj jedinstveni kopaonički vodopad. Uglavnom su pešačke ture organizovane polascima sa ravnog Kopaonika (Konaci - Pajino Preslo - Crna Dunoka - Krčmar - Beđirevac - Jelovarnik. Putevi su prohodni i obeleženi (markirani). Tura je dugačka i zahtevna te ćemo se zadržati na vozilima pristupačnom putu.

Put vodi iz pravca Brzeća i na oko 1km od poslednje table koja označava kraj Brzeća skreće se sa asfaltnog puta kod policijskog punkta odnosno spomenika koji datira iz Drugog svetskog rata.
Prateći makadamski put nailazi se na prizore kopaoničkih potoka gde puno ljudi zastane da se fotografiše i osveži. Put dalje nastavlja kroz bezimene zaseoke sa srpskim seoskim kućicama ukrašenim prelepim cvetnim ambijentom. Priroda je, kako samo to ona ume, načinila ambijent gde ćete uživati i zaboravili na svakodnevnicu.

Nakon 4km, na kraju makadama ukazaće se putokaz sa natpisom Jelovarnik. Od putokaza pa do jednog od najlepših mesta Kopaonika vodi vas kroz dubok kanjon put izgrađen od drvenih stepenica i mostića okružen stoletnom šumom.
U daljini će se čuti huk, a ubrzo će vas nakon 5 minuta hoda, sačekati vodopad veličanstven i jedinstven sa svom svojom lepotom i grandioznošću. Skrivena bistra reka svetlo zeleno-plave boje koja sa sedamdeset metara slobodno pada sigurno će vas ostaviti bez daha. Uživajte u ovom skrivenom okruženju i čudnom miru koji proizvodi ovo mesto.

Legenda iz kraja kaže da ako devojka odvede mladića do vodopada on će je oženiti. Možda je to samo legenda ali vodopad svakako treba posetiti jer je doživljaj koji može samo planina da vam pruži.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

17/04/2024 0 comment

Priroda je bila veoma darežljiva prema dolini Resave, darovala je lepotama i retkostima koje se retko sreću. Raspolaže predivnim pejzažima, zdravom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti