fbpx

PREDOV KRST NA TARI - predeo od kojeg zastaje dah

PREDOV KRST NA TARI - predeo od kojeg zastaje dah

Predov Krst je razmeđe grebenova koje se nalazi u najzabitijem delu Tare, okruženo sa svih strana krivinom Perućačkog jezera na Drini, potpuno mimo puteva, u poslednjem carstvu medveda u ovoj zemlji.

Pedov krst predstavlja ključnu lokaciju za stvaranje novog imidža celokupne Tare. To je područje sa najvećim stepenom zaštite.

Tuda niko ne prolazi, osim ljubitelja prirode koji su s predumišljanjem krenuli u dotičnu oazu, šumara i graničara (granična linija Srbije prolazi na par kilometara odatle). Sa Predovog Krsta postoji makadamski put dug oko 20 km grebenom Tare do Zaovinskog jezera i Mitrovca, koji svakako treba proći kada to vremenske prilike dozvoljavaju.
Na severozapadu masiva Tare predstavlja najočuvanije predele u Srbiji pa i u Evropi. U ovom području nalaze se i 3 rezervata prirode: Zvezda planina, Brusnica i Karaula štula, koja predstavljaju pribežišta i jedna od poslednjih staništa tercijernih biljnih i životinjskih vrsta.

Florom dominiraju mešovite sastojine jele, smrče, bora, bukve, Pančićeve omorike, breze, jasike i jarebike , u rezervatima Crvene stene, Bilo i Ljuti breg sa 24 žbunaste i 33 vrste zeljastih biljaka. Sa vidikovca na Vitmirovcu pruža se pogled na najveće sastojine Pančićeve omorike.

Predov krst je lokalitet, na 1075 m n.v ., na koji se stiže preko Bajine Bašte i Perućca, kroz uski kanjon rečice Dervente, preko Rastišta.

predov krst1 1

Nalazi se na najudaljenijem delu Tare, na krajnjem zapadu. Jezerom Perućac i jednim delom suvom granicom graniči se sa Republikom Srpskom. Upravo ta njegova zabačenost je i sačuvala biljni i životinjski svet. Na ovim prostorima nalazi se veliki broj netaknutih delova prirode.

Najviši vrhovi su Kozji rid 1591m, Pivnice 1575, Mrka kosa 1545 i Lisnata glavica sa 1510m nadmorske visin

Bilješka stena - Preporučujemo izlet do vidikovca Bilješka stena koji je udaljen od Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. Odavde se pruža prelep pogled na jezero Perućac, reku Drinu i Bajinu Baštu. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalićevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.

Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogućavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Pančićeva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva).

panciceva omorika

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti