fbpx

VODICE - netaknuta lepota Zlatibora

VODICE - netaknuta lepota Zlatibora

Naselje vodice je mesto izuzetne i fascinantne lepote. Do njega se dolazi, za one koji idu iz pravca Beograda, magistralnim putem Beograd-Podgorica.

Krajolik je kao iz bajke i mesto sa najlepših razglednica. Predstavlja mesto za koje su mnogi mislili da je nestalo kao koleteralna šteta urbanističkog poduhvata koja je zahvatila ovu planinu. Vodice predstavlja onaj Zlatibor kakav se pamti ranijih godina.

Priča o Vodicama počinje još davne 1750. godine. Tada je čuveni sarajevski trgovac, Hadži Nikola Selak otkrio ovaj kraj i u njemu sagradio letnjikovac. Upravo su Vodice mesto na kom je rođen turizam ovog kraja.

Deo Vodica je urbanizovan, i to pojas desno od reke Rzav, gde se nalazi nekoliko stotina vikendica koje su najviše u vlasništvu Užičana i Beograđana. Sasvim druga priča je na levoj obali reke Rzav gde se nalaze ogromna prostranstva i prirodne lepote.

U centru Vodica nalazi se sportski kompleks, sa terenima za fudbal, košarku i tenis gde gosti mogu uživati u bavljenu sportom. U Vodicama postoji sve što je potrebno za odmor u moderno vreme. U centru Vodica se nalazi velika prodavnica široke potrošnje, zatim restoran “Žubor”, kao i kafić “28”. Kafić je potpuno moderan, sličan onima koje možete videti u centru Zlatibora. Ima fenomenalno dekorisanu cvetnu baštu i predstavlja idealno mesto za ispijanje kafe i prijatan razgovor u društvu prijatelja. Na 20 m od kafića se nalazi igralište za decu sa raznovrsnim sadržajima. Ono što predstavlja poseban utisak su pristupačne cene koje su bukvalno 50% niže u odnosu na one u centru Zlatibora.

Ovo naselje predstavlja pravi raj za sve zaljubljenike u netaknutu prirodu. Okruženo je vrhovima Tornika, Čigote i Murtenice, a Zlatibor se prikazuje u svojoj punoj raskoši darujući svojim gostima neopisivo uživanje u ovom jedinstvenom kutku prirode.

Okolinom Vodice dominira krajolik u vidu cvetnih pašnjaka. okićen belim borovima i ispresecan meandrima reke Rzav koja na poseban način zaokružuje ovaj ambijent neukroćene prirode.

U okruženju Vodice preovlađuje talasast reljef, sa velikim brojem brda, što ih čini idealnim za duge šetnje po mirnom kraju i uživanje u blagodetima čistog planinskog vazduha.

vodice reka Rzav

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti