fbpx

Ruski manastir Svetog Pantelejmona , biser Svete gore (VIDEO)

Ruski manastir Svetog Pantelejmona , biser Svete gore (VIDEO)

Sveti Pantelejmon je rođen u uglednoj i bogatoj porodici koja je živela u Nikomidiji, gradu u Maloj Aziji. Njegov otac Evstrogije bio je neznabožac, a majka Evula, hrišćanka. Rano je ostao bez majke, pa brigu o njegovom vaspitanju preuzima otac.Pantelejmon je bio neobično lep, dobar, sjajan učenik, sa posebnim darom za medicinske nauke, a iznad svega milostiva i dobra srca.

Ime Pantelejmon, koje znači: svemilostivi, zaista mu je u potpunosti odgovaralo. Medicinu je učio kod najčuvenijeg lekara tog doba, Efrosina, koji je bio i dvorski lekar. Prilikom poseta dvoru, Efrosin je sa sobom stalno vodio i najdarovitijeg i najboljeg učenika, Pantelejmona. Pantelejmon je svakoga dana prolazio pored kuće Ermolaja, starog hrišćanskog sveštenika. U srcu mladog lekara živelo je sećanje na veru njegove majke, pa se zbližio sa sveštenikom, Ermolajem koji ga je utvrdio u veri, a zatim i krstio.

Pored lekarske veštine, koju je stekao učenjem, Pantelejmonu je bio dat i dar isceljenja molitvom. Izlečio je slepog čoveka. Svi lekari su govorili da za njegove oči nema spasa. Pantelejmon je slepca izlečio imenom Hristovim. Jednom mu je očajna majka donela dete koje je ujela zmija otrovnica. Prizvao je Boga u pomoć i izlečio dete, spasivši ga od sigurne smrti.

Kad mu je umro otac, Pantelejmon je rasprodao imanje i sirotima i ubogima podelio milostinju. Živeo je skromno, a sve koji su mu se obraćali za pomoć, lečio je potpuno besplatno.

Najlepši hram posvećen ovom svetitelju nalazi se na Svetoj Gori.Toje čuveni ruski manastir Pantelejmon, čiji je jedan od ktitora bio i srpski car Lazar.

Manastir Svetog Pantelejmona sazidan je između pristaništa Dafni i manastira Ksenofonta. Ovaj ruski manastir osnovan je u vreme Kneza Vladimira i nosio je naziv porodice Bogorodice Ksilurije. U drugoj polovini XII veka, usled mnogobrojnosti, bratila se seli u gornji Rusak, a krajem XVIII veka monasi su se preselili na morsku obalu u manastir sa hramom Vaznesenja Gospodnjeg na mestu sadašnjeg Pantelejmonovog manastira. Arhitekturni oblik manastira uglavnom nema uobičajeni vid utvrđenja svojstven Atonskim manastirima. Mnogospratna zdanja, namenjena mnogobrojnoj bratiji okržuje starije kompaktno raspoređeno središte u vidu pravougaone građevine, sa glavnom Sabornom Crkvom, podignutom U XIX veku i posvećenom Svetom velikomučeniku i iscelitelju Pantelejmonu. (27. jul po Julijanskom kalendaru).

svetipantejlemon1

Oltar je uzgrađen 1890. godine i prima između 800 i 1 000 monaha. Zvonik sadrži zvono drugo po veličini u celom svetu. Ono ima spoljni obi, 8.71 m, a polupečnika 2.71 m i potrebno je dva monaha da pokrenu njegovih 13 tona. Pored toga, dva monaha zvone u ritmu sa drugih 32 zvona. Po pričama monaha iz Hiladara, kada zvone u Pantelejmonu velikim zvonima, njegova zvonjava se čuje čak u Hilandaru (koji je udaljen desetinama kilometara). U ovom hramu čuva se glava Svetog velikomučenika Pantelejmona i delovi moštiju ledećih svetitelja: Jovana Preteče, prepodobnog mučenika Stefana Novog, Paraskeve, velikomučenice Marine, Josifa Obručnika, apostola Tome, Jovana Zlatoustog, i mnogih drugih. Drugi Saborni hram Pokrva Presvete Bogorodice poseduje delove moštiju svetih: Jovana Preteče, apostola Petra, Andreja, Luke, Filipa, Tome, Vartolomeja i Varnave, prvomučenika Stefana Isakija Dalmatinskog, Dionisija, Aeropagita, Kozma i Damjana, Kirila Trifuna i mnogih drugih.

svetipantelejmon 2

Ovde se čuva i čudnovata ikona Majke Božije nazvana “Jerusalimska”, ikona Svetog Jovana Preteče, stara ikona velikomučenika i iscelitelja Pantelejmona i ikona sveštenomučenika Haralampija. Treći hram je posvećen Svetom Mitrofanu, Voronježkom čudotvorcu. Tu je i mali hram u ime svetih Velikih Knezova Ravnoapostolnog Vladimira i Blagovernog Aleksandra Nevskog. Osim ovih hramova postoji još ekoliko paraklisa. Nedaleko od manastira nalazi se takozvana “grobnica” kosturnica sa cvrkvama Svetog apostola Petra i Pavla.

Biblioteka sadrži 1064 rukom pisanih dokumenata na koži i papiru, i 25 000 Grčkih i Slovenačkih štampanih dokumenata. Blago sadrži deo časnog krsta (svetoh krsta, onog na kome je razapet Isus), minijaturne ikone, svete odežde, mošti svetaca, nekoliko liturgijskih objekata od zlata i srebra, ikone ukrašene dragim kamenjem, krstove itd. U današnje vreme u manastiru boravi 40 monaha.

 

 

Medije

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti