fbpx

Razglednica: Ruska zimska bajka u drevnom Suzdalju

Razglednica: Ruska zimska bajka u drevnom Suzdalju

Suzdalj je jedan od najlepših starih gradova Rusije gde je u potpunosti sačuvan prvobitni plan grada. On je grad-muzej. Na površini od svega 9 kvadratnih kilometara se nalazi pet srednjovekovnih manastira i oko 30 hramova. Grad se prvi put pominje početkom 11. veka, njegov procvat spada u doba vladavine kneza Jurija Dolgorukog. Suzdalj je tada bio bogati grad. Najstarija građevina je Suzdaljski Kremlj (tvrđava). On je bio sagrađen na rubu 11. i 12. veka, ali nije sačuvan u prvobitnom obliku. Današnji Kremlj potiče iz 12.-14. veka. Glavna svetinja je u njemu Roždestvenska saborna crkva. U njenom enterijeru su sačuvane freske iz 13. veka.

Čitava teritorija Kremlja je veliki muzejski kompleks sa drvenom crkvom, zvonikom sa časovnikom i Arhijerejskim palatama, gde su živeli suzdaljski vladike. Danas su u tim zgradama muzej i trpezarija, gde se mogu probati nacionalna ruska jela – usoljene pečurke, hladna čorba, kečiga. Večera za dvoje će koštati 100 do 150 dolara, ali atmosfera tog mesta i odlična kuhina vrede toga. Glavna istorijska ekpozicija Suzdalja je znatno promenjena, - ističe direktor Vladimirsko-Suzdaljskog muzeja-zabrana Svetlana Meljnikova.

suzdalj zima konji

Formirana je nova ekspozicija. U kremaljskom zvoniku je neobična mala ekspozicija Jordanska konstrukcija, koju bi obično stavili na reci, gde bi činili prosek na ledu da bi uzeli vodu za posvećivanje. To je jedina takva konstrukcija iz 17. veka u našoj zemlji. Verovatno je razgledanje grada najbolje početi od velelepnog Spaso-Jevfimijevog manastira, u kojem su sačuvane freske poznatih u svetu zografa iz 17. veka Gurija Nikitina i Sile Savina. Svetlana Melnikova priča o novom ekspozicijama na teritoriji tog manastira.

Na teritoriji manastira postoji neobičan muzej Pobeđujući vreme. On je posvećen radu restauratora, važnom i skoro nevidljivom radu, koji zaista pobeđuje vreme i vraća ljudima predmete materijalne kulture. Novi interesantni objekat je obnovljeni mavzolej kneza Dmitrija Požarskog. To je nacionalna svetinja.

Posebnu pažnju privlače i Trgovinski redovi Suzdalja, koji se nalaze blizu Kremlja. Oni su sagrađani u 19. veku u stilu ampir. Danas tu ima mnogo radnji sa suvenirima. Turisti ih sa zadovoljstvom posećuju. Svake godine turista ima više od miliona. Suzdalj privlači umetnike, pesnike, muzičare, pisce.

Za strance je Suzdalj privlačan kao lik ruskih starina. Ranije su turisti uglavnom dolazili iz Evrope i SAD, danas lidiraju Kinezi. Činilo bi se, šta može da interesuje Kineze ili Japance u drevnom ruskom gradu? Međutim, privlače ih ogroman prostor, lepota Rusije. Suzdalj je neobično harmoničan hrad, u njemu se spajaju arhitektonska remek-dela i divna priroda. Ovamo ljudi dolaze da bi se odmorili od tempa današnjeg života, od koncentracije civilizacije. Onaj ko bar jednom dođe ovamo, sanja da ponovo dođe u drevni Suzdalj.

suzdalj turisti

Medije

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti