VRDNIK - međunarodna priča, eksluzivna monografija

VRDNIK - međunarodna priča, eksluzivna monografija

Iz štampe je, ovih dana, izašla kapitalna monografija novosadskog novinara, publiciste i književnika Željka Markovića (54) ""Vrdnik, međunarodna priča"", zavičajna ali istovremeno i univerzalna knjiga koja svedoči o međunarodnoj industrijskoj prošlosti tog fruškogorskog mesta.

Opsežno delo na 1.140 strana, plod Markovićevog desetogodišnjeg istraživačkog rada, jeste publicističko-istoriografska knjiga obogaćena reprezentativnom, do sada nepoznatom arhivskom građom i mnoštvom starih i aktuelnih fotografija.

Autor je osvetlio prošlost svog rodnog mesta Vrdnika, "najoriginalnijeg vojvođanskog naselja" i ovog dela Fruške gore, u totalitetu, od praistorije do danas, s akcentom na istoriji vrdničkog rudnika uglja (1804–1968), jedinog u Vojvodini, "najstarijeg industrijskog preduzeća na teritoriji današnje Srbije".

Jedan od četvorice recenzenata ove monografije, prof. dr Slobodan Marković, istakao je da se pred čitaocima nalazi "dragocena knjiga koja po obimu i sveobuhvatnosti istraživanja ima naučni karakter a istovremeno zadržava lepotu književnog izražavanja stvarajući tako novi ideal pisanja letopisa naselja na našem jeziku".

Istoričar Đorđe Bošković, vrhunski poznavalac istorije Srema, napomenuo je da je Željko Marković potpuno sam, "zahvaljujući tome što je u sebi sjedinio talenat novinara, književnika, istraživača, istoričara, uspeo da napiše odličnu monografiju Vrdnika, za šta je, realno posmatrajući, potreban timski rad više stručnih ljudi".

Autor je u uzjavi za Tanjug istakao da je monografija o Vrdniku kruna njegovog sremskog publicističko-književnog projekta "Kontinent Srem", započetog pre deset godina.

"U monografiji, koju sam izgleda pisao čitav život, naročitu pažnju posvetio sam dvestogodišnjoj rudarskoj tradiciji i kosmopolitskom fenomenu Vrdnika", naglašava Marković.

On je podsetio na to da su se ekonomski migranti iz mnogih zemalja Evrope, počev od prve polovine 19. veka, zapošljavali u vrdničkom rudniku uglja, donosili na Frušku goru svoju kulturu i običaje i "pod Vrdničkom kulom stvorili jedinstven srednjoevropski, kulturološki i arhitektonski prostor bez presedana čak i u višenacionalnoj Vojvodini".

Široj javnosti je nepoznato da je Vrdnik, u odnosu na broj stanovnika, bio najveća kolonija Slovenaca izvan Slovenije, o čemu svedoče njihovi potomci, Slovenci koji žive u tom mestu i njegovoj okolini, ali i spomenici na rudarskom groblju kod vrdničke banje.

Ova knjiga, mada zavičajna i pisana sa posebnom emocijom, ima univerzalni značaj, ako se ima u vidu međunarodni karakter industrijske prošlosti Vrdnika.

Ta obimna, superiorna i kvalitetna knjiga objavljena je zahvaljujući na prvom mestu Opštini Irig, ističe Marković i dodaje da ga je, tokom istraživačke faze, podržala čak i jedna međunarodna kompanija, čiji je vlasnik unuk vrdničkog rudara.

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

18/11/2019 0 comment

Jagoštica je najzapadnije naselje Srbije, na granici sa Republikom Srpskom. Selo nad kanjonom Drine, gde se svi putevi završavaju, i ...

07/11/2019 0 comment

Prirodni rezervat koji se nalazi na zapadnom delu planine Kopaonik, na levoj strani klisure Smokovske reke iznad koje se uzdižu vrlo atraktivne stene ...

04/12/2019 0 comment

Prvo ovogodišnje skijanje na Kopaoniku počinje u četvrtak, 5.decembra, kada i zvanično startuje nova skijaška sezona u Srbiji. ...

06/12/2019 0 comment

Kad sve počne da miriše na zimu i njenu bajkovitost ispunjenu magičnim zimskim čarolijama, a prve pahulje zabele krovove i trgove, mnogi ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!