Lepote koje privlače - Osečina i Ljubovija

Lepote koje privlače - Osečina i Ljubovija

Turistička organizacija Srbije je od maja meseca započela promotivnu kampanju na domaćem turističkom tržištu u cilju podizanja svesti i podsticanja domaćeg stanovništva da putuju i provode godišnji odmor u Srbiji.

osečina

U tom cilju je štampano i novo, redizajnirano izdanje brošure „52 Vikenda u Srbiji" koje je pre nekoliko dana,na konferenciji za novinare predstavila direktorka TOS-a g.đa Gordana Plamenac. Ovog vikenda za vas izdvajamo predivno putovanje u Osečinu i Ljuboviju.

U zapadnoj Srbiji, 130 kilometara jugozapadno od Beograda, na magistralnom putu Valjevo–Loznica, nalazi se Osečina. Ovo mesto nalazi se i na rekama, pre svega Jadru, ali i njenim plahovitim pritokama.

Predanje govori da je u jednom periodu turske okupacije ovaj deo Srbije potpuno ostao pust. Narod se iselio, sela zapustela, pa su i Turci ovde retko zalazili. Pred Prvi srpski ustanak glava Podgorine bio je slavni Ilija Birčanin, jedan od ključnih glavara u pripremi bune. Stradao je u seči knezova, u kojoj su Turci pobili sve viđenije ljude ovog kraja. Međutim, ustanak time nije sprečen. Sve do 20. veka sva naselja u ovom kraju bila su seoska, ali se Osečina, mesto sa velikim brojem dućana i mehana, izdvojila kao centar čitave oblasti.

sljiva osecina
Bogatstvo ovog kraja je u voću, posebno šljivi, malini i kupini. Poznato je i po prerađevinama od voća, preko kompota, džemova, marmelada, sokova, voćnih kolača, do rakije šljivovice – prepečenice i domaćeg vina. Takođe, poznato je i po mleku i mlečnim proizvodima i mesu, što je, kada se uzme u obzir da je ovde nedirnuta priroda, zaista u pitanju zdrava hrana.

Čitav kraj bogat je raznim vrstama divljači, lekovitog i šumskog bilja, što predstavlja osnovu za privlačenje ljubitelja lovnog i eko turizma. Prirodne lepote ovog brdsko-planinskog područja ispresecanog bistrim rečicama i potocima, u kojima još uvek ima rakova, a ponegde i pastrmki, jedno je od retkih staništa beloglavog supa. U kraju ima i nekoliko sagrađenih lovačkih domova. Najveći je dom na Tisoviku. Za ribolov su pogodne reke Jadar, Lovačka, Ljuboviđa, Pecka, Ostružanjka, a pecaju se najčešće klen, krkuša, skobalj, pastrmka, mladica...

U selu Skadar Crkvu brvnaru podigli su doseljenici iz okoline Skadra na Bojani koji su tom mestu i dali ime. Prema dostupnim izvorima, sagrađena je 1720. godine, a prema predanju postoji još od 17. veka. Posvećena je Vaznesenju Gospodnjem. Spoljašnjost crkve ukrašena je sa šest lepo dekorisanih stubova i izrezbarenim vratima sa zapadne strane. Crkva je obnovljena 1978. godine.
Soko grad je poslednjih godina postao poznato hodočasno mesto i izletište u ovom kraju. Nalazi se na tromeđi Osečine, Ljubovije i Krupnja. Prilaz je, ipak, samo preko Ljubovije i sela Gračanice. Soko grad je vojno utvrđenje koje potiče još iz rimskog doba. Oko ove pogranične tvrđave, zbog njenog povoljnog položaja otimale su se razne vojske. Najveći procvat, ipak, imala je u tursko doba. Turci su je zvali "Sultanova nevesta". Danas je, na ostacima grada, izgrađen vidikovac kojim dominira veliki pozlaćeni krst. Od podnožja do vrha brda postavljeno je deset kapelica na kojima je ispisano deset božijih zapovesti. U podnožju Soko grada nalazi se manastir i spomenik posvećen sv. vladiki Nikolaju Velimiroviću.
Kanjon Ljuboviđe je mozaik čudesnih pejzaža sastavljenih od planinskih brzaka i modrozelenih virova reke Ljuboviđe i bujnih pašnjaka. Kanjonom je nekada vodio glavni put iz zapadne Srbije prema Bosni. Reku Ljuboviđu preseca kameni luk Rimskog mosta (Jerininog mosta, kako ga u narodu nazivaju). Potiče iz rimskog perioda, a sadašnji izgled dobio je u tursko vreme.

crkva brvnara selo skadar

Opština Ljubovija graniči se sa Osečinom, a rekom Drinom povezana je i sa Republikom Srpskom, odnosno Bratuncem i Srebrenicom. Stanovnici ovaj kraj nazivaju Azbukovica, a sebe Azbukovčanima. Od Beograda je udaljena oko 200 kilometara.
Kažu da joj je najveći adut reka Drina. Obilje ribe privlači veliki broj ribolovaca. Dok se prolazi kroz podrinjska sela, može se primetiti da gotovo svaka kuća ima svoju plažu.

ja volim ljuboviju

Svake godine, druge subote u julu, na Drini se organizuje čuvena Drinska regata koja okuplja ljubitelje sportova na vodi širom Evrope. Njeni promoteri i redovni gosti su mnogi umetnici i sportisti.

drinska regata
Ljubovija nikada nije, uprkos potencijalima, uspela da se razvije u veliki gradski centar, ali su te okolnosti, s druge strane, učinile da priroda u ovom kraju ostane netaknuta. U ovom mestu i okolnim selima svake godine održava se čak šest vašara. Najveći je onaj na Ivandan, svakog 7. jula.

reka-drinaDRINA

NE TREBA PROPUSTITI:

– čašicu rakije prepečenice u Osečini
– posetu Soko gradu
– ribolov na Drini

MOBA

Svakoga jula u manastiru Svetog Nikolaja Srpskog, u Soko gradu kod Ljubovije, Srpska pravoslavna crkva, Vlada i Matica iseljenika Srbije organizuju "Mobu" za mlade iz dijaspore i Srbije. Na "Mobi" učestvuje i po 200 mladih iz celog sveta, čiji su koreni iz Srbije. Oni se tu druže, uređuju manastirski kompleks, ali i uče srpski jezik, geografiju i istoriju svojih predaka. U toku boravka u manastiru, mladi odlaze i u druga mesta kako bi što više upoznali zemlju svog porekla.

soko-grad

ljubovija planinarenjeplaninarenje u okolini Ljubovije

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/12/2019 0 comment

 Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom ...

21/05/2020 0 comment

 Ramaća je šumadijsko selo smešteno na istočnim obroncima planine Rudnik, u blizini Ramaćkih visova (813 mnv). Takav geografski položaj pruža ...

28/05/2020 0 comment

 Ova retka ptičica je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, a najviše je ima na planini Tari. Svračak rusi je ptica dužine do 18 cm iz porodice ...

07/05/2020 0 comment

Voziti planinski bicikl kroz prelepu prirodu je prava avantura! Upravo takva prilika je za svakog ljubitelja ove rekreacije i sporta je Golija , ...

22/05/2020 0 comment

Zeleni venac, koji je zauzimao prostor od Brankove, Lomine, Reljine,Prizrenske i Sremske ulice, bio je nekada prostrana ustajala duboka bara, kao ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!