fbpx

Leto u Srbiji: Borsko jezero

Leto u Srbiji: Borsko jezero

Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena je pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže i 52 metra. U vreme maksimalnog vodostaja u jezero staje 12 miliona kubnih metara vode. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita.

Preko leta veliki broj Borana i turista iz regiona i države provodi dane na Borskom jezeru. Jezero sa čistom, bistro prozirnom planinskom vodom, omiljeno je sastajalište sportskih ribolovaca. Svake godine se u jezero pusti nekoliko tona riblje mladi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni, što je idealno za kupanje.

Zimi je jezero u potpunosti prekriveno ledom, a debljina leda dostiže 30 cm. Najviši vodostaji su u proleće, a najniži krajem leta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 m, nepovoljno utiče na biljni i životinjski svet jezera. Korišćenjem priliva vode iz Zlotske reke nivo jezera se u toku godine održava na oko 2 metra ispod preliva.

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli "Metalurg", "Jezero" i „Vertigo city“ i vile dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja. Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica. Nalazi se na daljini od 1 kilometra od hotela "Jezero" u pravcu Žagubice.

Letnji sadržaji

Na obali Borskog jezera izgrađene su četiri veće plaže i veliki broj manjih. Najposećenije su Glavna plaža, Tropski bar, Savača, i plaža u kampu. Najinteresantniji sadržaji na vodi uglavnom su na Glavnoj plaži, dok plažu Tropski bar najčešće posećuju turisti mlađih generacija. Kupači na glavnoj plaži u toku cele sezone su pod nadzorom spasilaca.

Sportistima je tokom cele letnje sezone na raspolaganju kompleks sportskih terena kod hotela „Jezero“. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku, tenis i odbojku na pesku.

Borsko jezero hotel

Onima koji vole šetnju ili vožnju bicikle na raspolaganju su trim staze oko celog jezera. Staze polaze od plaže Tropski bar, prolaze pored hotela „Jezero“, Glavne plaže, hotela „Metalurg“, auto kampa, različite četinarske i listopadne šume, pašnjake i livade i završavaju se kod brane na Borskom jezeru. Staze izlaze i na trasu Crnovrške pruge kojom se može stići do Bora.

Na Glavnoj plaži moguće je iznajmljivanje čamaca i pedalina, kao i korišćenje raznih drugih sadržaja na vodi.

U hotelu „Jezero“ tokom cele godine turistima su na raspolaganju moderna kuglana, bilijar sala, karaoke soba, sauna, frizerski salon i razni drugi uslužni i zabavni sadržaji.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

15/04/2024 0 comment

Podno planine Ozren, na blizu 1.500 metara nadmorske visine, svilo je svoje gnezdo Tičije polje. Ovo mesto, 12 kilometara udaljeno od Brodareva, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti