Posetite Prijepolje i doživite nezaboravnu avanturu!

Posetite Prijepolje i doživite nezaboravnu avanturu!

Reka Lim izvire u podnožju Prokletija, kao otoka iz prelepog Plavskog jezera na 999m nadmorske visine. Svojim tokom prolazi kroz gradiće i varoši – Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje, Prijepolje, Priboj i Rudo, a u podnožju Medveđe, na 299m nadmorske visine svoj tok završava kao pritoka Drini.

Lim je idealan za rafting. Ovaj sport trenutno se nalazi u razvoju, a u Prijepolju su posebno zainteresovani za splavarenje rekom Lim. Svake godine na Lim dolazi sve više ljudi koji aktivno uživaju u prirodnim lepotama i počinju da se bave raftingom. Posetioci ovog kraja,  imaju izvanrednu priliku da se upoznaju iz prve ruke sa čuvenim splavarenjem rekom Lim.

O raftingu. Rafting (engl. rafting), u bukvalnom prevodu, jeste splavarenje divljom rekom. U našem jeziku, to bi bilo kao kada bismo pojmu splavarenja dodali izvesni takmišarski duh. Za pređašnje meštane Kamene Gore i šire okoline, stanovnici uz reke Tara, Drina, Lim, splavarenje su smatrali transportom drvene građe rekom. Danas, rafting je sport u kome se timovi nadmeću u profesionalnim takmičarskim čamcima. Timovi broje od 4 do 6 članova, a takmičenja se izvode u 3 discipline: slalomu, sprintu i spustu. Rafting se izvodi na rekama 3. klase prema međunarodnoj klasifikaciji.

Splavarenje Limom
Splavarenje na reci Lim, jedinstvena je avantura koja pruža spoj vrhunskog uzbuđenja i uživanja u prirodnim lepotama. Reka Lim prolazi kroz predele koji se ne mogu rečima opisati, samo možemo reći da je vizuelni doživljaj s čamca koji plovi moćnom rekom potpuno veličanstven.

Naziv „Lim“ potiče od latinske reči ‘limes‘, što znači – granica. Reka Lim upravo je svojim tokom i bio granica istočnog i zapadnog Rimskogcarstva, a kasnije i Otomanske i Austorugarske imperije. Turističke ture organanizuju se najčešće u dužini do 4 dana, sa prenoćištem u kampovima i privatnim smeštajnim objektima na Kamenoj Gori.

lim rafting 2

Rafting Limom podrazumeva vožnju od 140km nepredvidivom rekom, ali uz pratnju iskusnih lokalnih vodiča i maksimalnu bezbednost, ovakva vožnja ostaće Vam u nezaboravnom sećanju. Kanjoni Lima urezani su u visoke stene obrasle četinarskom šumom, koji podsećaju na predele sa razglednica. Brzaci utiču na visok nivo adrenalina u toku vožnje, a nakon njih, uvek sledim miran deo toka, koji smiruje i otkriva prelepe predele, kao što su tamna dubina reke, ili naprotiv, oblutci u plićaku, stenovite obale sa pećinskim oknima, obavijene gustom šumom kroz koju koračaju divlje životinje, dok se iznad nadvijaju mostovi kao podsetnici lokalne kulture i civilizacijskih tekovina.
Svaki tursta očaran je prelepim pejzažima, veličanstvenim klisurama i čuvenim, starim srpskim crkvama i manastirima koji nepomično stoje u blizini toka Lima. Ova moćna planinska reka, poznata je po svojim kulturno-istorijskim spomenicima koji datiraju iz vremena Stefana Nemanje, njegove braće i potomaka. Najpoznatiji manastiri Polimlja su Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica i Sveti Nikola. Nad kanjonom stražu čuva i Jerinin grad, a nedaleko od antičke utvrde nalazi se i Savina pećina koja krije izbor. Danas, reka Lim, zasigurno, jedna je od najatraktivnijih reka za rafting.

Kada i kako splavariti?
Splavarenje u svom osnovnom obliku, na drvenim splavovima, polako prelazi u legendu. Za savremeno splavarenje goriste se gumeni čamci – raftovi, kapaciteta od 6 do 10 osoba. Svaki splavar aktivno učestvuje u splavarenju i dobija zaštitni prsluk koji ima duplu ulogu, da čuva splavara prilikom ispadanja iz rafta i od hladne vode u proleće i jesen.

U zavisnosti od godišnjeg doba, zavisi i doživljaj reke Lim. Nekad je plahovita i moćna, divlja reka, a nekad uspavana i tajanstvena, mirnog toka kada je klima povoljnija, a vreme toplije, tada se već može i iskoristi prilika za kupanje u reci. Za razliku od obližnje Tare, Lim je dosta toplija reka. Optimalno vreme za splavarenje Limom je do kraja juna, jer gornji tok reke puni se snežicom s Prokletija i Komova, pa tako, čim nestane snega, vodostaj se smanjuje, što utiče na kvalitet splavarenja.

Sigurnost
Pri spustu niz reku učestvuje od 4 do 8 članova posade, i kormilar. Za ličnu zaštitu koriste se sledeći rekviziti:

zaštitno odelo napravljeno od neoprana
nepotopivi prsluk
kaciga
ronilačke čizme
zaštitne naočare
elastično uže, za vezivanje za čamac

Pri turističkom raftingu važno je da reka i splavarenje ne bude opasno, već idealno za provod. Turisti vole da uživaju u povremenom iskakanju iz rafta radi kupanja, a ko je u ekipi srčaniji, uživaće u vožnji brzacima na raftu ili čak plivajući. Ipak, plivanje niz brzake ne može se baš nazvati plivanjem, ali svakako je uzbudljivo i nezaboravno…

Podeli ovu vest

15/11/2017 0 comment

Turistička organizacija Srbije (TOS) je promotivnu medijsku kampanju na domaćem tržištu za predstojeću zimsku sezonu 2017/2018 otpočela 10. ...

08/08/2017 0 comment

Banja Rusanda se nalazi u selu Melenci, na obali jezera Rusanda po kojem je i dobila ime. Od Zrenjanina je udaljena 16 kilometara, na putu ...

21/11/2017 0 comment

Štitkovo je slabo poznato, dobro očuvano seoce jugozapadne Srbije, na Zlataru, u okolini Nove Varoši. Štitkovo ...

18/11/2017 0 comment

Najlepšu od svih zeba, zimovku, moguće je videti u blizini naseljenih mesta samo tokom zimskih meseci. Ova ptičica ostatak godine provodi u ...

03/11/2017 0 comment

Turistička organizacija „Zlatibor“ je u saradnji sa Turističkom organizacijom regije Zapadne Srbije uredila još jedan vidikovac sa ...

08/11/2017 0 comment

Ovaj jedinstveni pećinski sistem se nalazi na Pešteru, na teritoriji opštine Sjenica. Sastoji se od više speleoloških ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!