Niš, opija šarmom i toplinom

Niš, opija šarmom i toplinom

Velike epohe ostavile su traga u Nišu. Neki narodi su ga obogatili, drugi rušili pišući istoriju Evrope u jednome gradu. Na korak izvan grada opstaje tajnoviti svet prelepih klisura, šuma, životinja koje šapuću odvažnima novu viziju života, a miris planina draži čula nagoveštavajući preporod. Prestonica južne Srbije u autentičnoj atmosferi strastvene muzike i ukusne hrane niških kafana opija šarmom i toplinom.

Niške planine — tajnovite, devičanske, otkrivaju praiskonsku vezu čoveka i prirode kada se na vrhovima nađemo sami, okruženi šumom, potocima i nebom.

Sa planine presečene liticom skaču paraglajderi, iza okuke penušava reka igra se čamcem, neistražena pećina skriva podzemne hodnike, a mirnoća prirode namah prelazi u bujicu koja puni adrenalininom.

Ništa ne otvara tako dobro apetit kao izlet sa društvom u oaze čistog vazduha: Sićevo, Bojanine vode ili Jelašničku klisuru.

Okruženo ostacima rimskih kastruma, pećinama, gde su živeli praistorijski ljudi, iz zelenila klisure izranja selo Sićevo nudeći putniku namerniku dah seoskih načina života iz davno prohujalih vremena.

Bogata čistim vazduhom, termalnim vodama i gasom radonom, Niška Banja je poznata po lečenju mnogih bolesti — nekada kod Rimljana i Turaka Osmanlija, a danas građana Srbije i regiona.

Pravoslavni ktitori prepoznali su mističnost niških planina i brda, te su svoje crkve i manastire podizali na njihovim obroncima.

Tajanstveni artefakti iz praistorije, antike i srednjega veka izloženi u arheološkoj sali Narodnog muzeja u Nišu samo su mali deo kulturnog blaga koje leži sakriveno u slojevima niške kotline.

Osetitite duh kasne antike na razvalinama Medijane, privremene rezidencije šestorice rimskih careva i antičkog Naisusa, rodnog mesta Konstantina Velikog, najznačajnijeg evropskog vladara.

Niška tvrđava, simbol grada, smeštena u samom centru na obali reke Nišave, predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših osmanskih vojnih zdanja na Srednjem Balkanu. Građena od strane Rimljana i Srba, rušena je i obnavljana više puta, da bi joj konačan izgled dali Turci 1723. godine. Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa impozantnom tvrđavom u najužem centru grada, a čije se težište nije pomeralo tokom dva milenijuma.

nis tvrdjava

kazandzijsko sokace

Medije

Podeli ovu vest

18/05/2019 0 comment

PREDEJANE je varošica koja se nalazi u južnoj Srbiji između Niša i Vranja na putu od Soluna ka Beogradu poznatijem kao E75 koji spaja ...

25/07/2019 0 comment

Letnjikovac generala Jovana Belimarkovica, kraljevog namesnika za vreme maloletstva kralja Aleksandra Obrenovica, je pored vrnjacke Crkve, najstariji ...

08/08/2019 0 comment

Selo Štitkovo je po mnogo čemu specifično, pre svega po istorijskom nasleđu, položaju i arhitetekturi. Nekada centar jednog kraja, možda i ...

19/08/2019 0 comment

Bistra planinska reka Trešnjica izvire ispod planine Povlen u zapadnom delu Srbije i posle 23 km dugog toka se uliva u reku Drinu, nedaleko od ...

15/08/2019 0 comment

Zip lajn predstavlja pravi adrenalinski užitak. Ovaj sadržaj je dostupan u skoro svim planinskim centrima širom sveta, a prvi je postavljen ...

22/08/2019 0 comment

U jednom od najlepših prirodnih bogastva Srbije, Resavskoj pećini uveliko traje  turistička sezona, koja će trajati do 31. oktobra, a ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!