fbpx

Krenite PUTEVIMA TESLE KROZ SRBIJU

Krenite PUTEVIMA TESLE KROZ SRBIJU

Vratite se vek unazad, krenite na nesvakidašnje putovanje Putevima Tesle kroz Srbiju!

Posetite Muzej Nikole Tesle, beogradski Muzej nauke i tehnike, stogodišnje kabinete Elektrotehničkog fakulteta; istražite Beograd iz ugla Nikole Tesle; zatim Negotin – rodni grad Đorđa Stanojevića; pa deset malih, starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji.

Ne treba zaobići ni rodnu kuću Teslinog omiljenog pesnika – Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, manastir Šišatovac, odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao ni Idvor i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i „rivala".

Posetioci ovogodišnjeg Sajma turizma u Beogradu upoznali su se sa www.teslaways.rs, da virtuelno prošetaju Putevima Tesle i saznaju više o industrijskoj baštini i stogodišnjim hidrolektranama Elektroprivrede Srbije, a zatim se prijave da zaista budu prvi turisti na Putevima Tesle kroz Srbiju.

Sajt Tesla Ways prvi je portal koji sveobuhvatno predstavlja industrijsko nasleđe Srbije, i to na srpskom i engleskom jeziku. Osim toga što kroz priču i brojne fotografije najširoj javnosti približava kulturne i industrijske znamenitosti, sajt omogućava posetiocima da se, uz pomoć mapa, lakše upuste u istraživanje malo poznatih predela Srbije.

Projekat Putevima Tesle započeo je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle i Turističkom organizacijom Srbije, postavljajući osnove rute i istražujući mogućnosti njenog razvoja. Pokrovitelji projekta su Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i ITAcademy.

Sve to je rezultiralo udruživanjem više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija, privrednika, čak šest fakulteta u Klaster puteva kulture. Klaster će, nadovezujući se na istraživanja Zavoda, nastaviti da razvija ovaj i slične projekte kao specifične kulturno-turističke proizvode.

Kulturna ruta Putevima Tesle je dobar primer projekta koji je uspeo da udruži više sektora – kulturu, nauku, obrazovanje, turizam i privredu, ali i da aktivno uključi lokalne zajednice u dalji razvoj projekta.

U svetu su sve popularnije industrijske kulturne rute i Evropska ruta industrijskog nasleđa trenutno predstavlja više od 1.000 lokaliteta u 43 zemlje i ima između dva i tri miliona posetilaca godišnje. (danubeogradu.rs)

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti