fbpx

Dinosaurusi se nastanjuju na Kalemegdanu

Dinosaurusi se nastanjuju na Kalemegdanu

 Oko 20 replika  dinosaurusa iz "Dina parka" Prirodnjačkog centra u Svilajncu, od 1. septembra biće izložene na Kalemegdanu naredna tri meseca.

Ugovor o preseljenju "strašnih guštera" u Beograd, potpisaće u utorak, 19.avgusta, u 12 sati na "Tvrđavi", predstavnici opštine Svilajnac, Prirodnjačkog muzeja i Beogradske tvrđave, koji su, uz Fond B92, partneri na ovom projektu, izjavio je Tanjugu predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Dogovorili smo se da polovina prihoda od prodaje ulaznica ide u humanitarne svrhe, za obnovu vrtića u Svilajncu koji je uništen u poplavi, a druga polovine za troškove izložbe, naveo je Milanović.

Očekujem, s obzirom da je reč o atraktivnim eksponatima, da bude puno posetilaca, istakao je Milanović.

Za završetak Prirodnjačkog centra u Svilajncu treba još oko 60 miliona dinara.

Rukovodstvo opštine je od Ministasrtva prosvete, nauke i tehnološkog viška, krajem decembra prošle godine, zatražilo da se pitanje ove ustanove reši do kraja januara 2014.godine.

Prirodnjacki-centar-5-1206-

Postignut je dogovor da Ministarstvo izdvoji 60, a opština 40 miliona dinara, ali Ministarstvo ta sredstva nije izdvojilo.
Površine je 3.000 kvadratnih metara, a vrednost investicije je više od šest miliona evra koje je obezbedila Evropska investiciona banka za istraživanje i razvoj u javnom sektoru kojim raspolaže Ministarstvo prosvete i nauke.

Na postavljanju eksponata u Svilajncu radili su najeminentniji stručnjaci Srbije: Prirodnjačkog muzeja Beograd i Rudarsko geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i inostranstva iz oblasti prirodnjačkih nauka.

Replike dinosaurusa, izrađenih u "Dinosaurer parku" u Reburgu kod Hanovera u prirodnim veličinama, radili su ih svetski najpriznatiji proizvođači replika dinosaurusa iz Nemačke.

Neki od dinosaurusa su veličine i 20 metara.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

25/04/2024 0 comment

Turistička organizacija Raška organizuje besplatnu turističku turu za turiste koji će boraviti na Kopaoniku za prvomajske i vaskršnje praznike. Tura ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti