fbpx

Mesec sova u Kikindi

Mesec sova u Kikindi

Manifestacija "Novembar - mesec sova u Kikindi" već četiri godine okuplja učenike osnovnih i srednjih škola u maštovitim, kreativnim radionicama. Kao najveće zimovalište sova ušara, zaštićeno stanište zanimljivih i korisnih ptica, Kikinda na osoben način neguje odnos prema prirodi, zaštiti životne sredine, uz nepresušnu dečju maštu, povezujući ih na najlepši način.

Maštoviti radovi, zanimljive kreacije posvećene sovama, koje su u samom centru Kikinde pronašle svoje utočište, još jednom su na najlepši način iznenadili sve posetioce tradicionalne manifestacije "Novembar – mesec sova u Kikindi".

Crteži, radovi u glini, odevne kreacije, kolačići u obliku sova, svega je bilo u okviru kreativnih radionica i prezentacija učenika osnovnih i srednjih škola.

A da sove itekako primećuju i da znaju zašto su to korisne ptice, potvrdili su učesnici manifestacije:

Uspeh manifestacije je dobar povod da Kikinda, kao najveće zimovalište sova ušara, tu činjenicu treba da iskoristi u ukupnoj turističkoj promociji grada.

Neke ideje već postoje.

"Razmišljamo i sigurni smo da imamo veoma dobar povod da manifestaciju već naredne godine proširimo. To, recimo, može da bude organizacija "Noći sova" , uz Sova-bal. To bi mogli biti zanimljivi sadržaji koji bi privukli turiste u naš grad. Istovremeno, to je i prilika za promociju drugih, zanimljivih turističkih sadržaja grada i okoline", kaže Dragoslav Ugračina, iz Sekretarijata za turizam opštine Kikinda.

Velike zasluge za uspešnu promociju Kikinde kao najvećeg zimovališta sova utina, kao i svih sadržaja posvećenih tim tajanstvenim i korisnim pticama pripada i Centru za zaštitu sova Srbije.

Aktivisti Centra uključeni su u i u organizaciju Manifestacija "Novembar – mesec sova u Kikindi", naglašavajući da sova može i treba da bude i turistički brend Kikinde:

"Kikinda može dobiti na hiljade posetilaca, što je jako značajno kako sa satnovišta same promocije grada, znamenitosti i zanimljovoisti, naravno i sova, tako i sa stanovišta ekonomske dobiti. To je sve jedan začarani krug, jer što više gostiju bude dolazilo, to su veće šanse za iskorišćenost svih kapaciteta grada", navodi Milan Ružić, iz Centra za zaštitu sova Srbije.

Svetski trend simbola sove prenosi se, uz više nego dobru argumentaciju, i na kikindsko tle.

Uz poštovanje i čuvanje prirode, to turistički poslenici u Kikindi treba da iskoristite.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti