fbpx

Kako zimu provode žirafa Jovanča i kengurica Žozefina

Kako zimu provode žirafa Jovanča i kengurica Žozefina

U zoološkim vrtovima u Srbiji zimuju životinje koje u svojim prirodnim staništima nikada ne bi videle sneg, a takve su i žirafe Jovanča u jagodinskom zoološkom vrtu i kengurica Žozefina u Beogradu.

Veterinar Vladimir Jovanović, koji je Jovanču kao bebu hranio na cuclu, u ovom trenutku najviše brine o tome da se temperatura u zatvorenom prostoru, gde žirafa boravi preko zime, ne spusti ispod 16 stepeni.

Kad se to dogodi, sa vrha zidova šest kalorifera na gas automatski se aktivira. Zima je duga i u Jagodini vrlo hladna, a do proleća žirafa samuje.

"Teško podnosi timu, jer voli mnogo da ide napolje. Napolju odmah zna da ima više posetilaca. On voli da se druži sa ljudima. Videli ste da prilazi odmah, da voli da se mazi, tako da mu ova zima baš ne prija, ali brzo će proleće, pa će on napolje i biće opet srećan", kaže on.

Za vremenske ekstreme spremna je peć na drva. Iako u prirodi tako nešto nikad ne bi iskusila, ta žirafa je pre tri godine u Jagodini preživela i minus 25 stepeni.

U beogradskom zoološkom vrtu mala kengurica Žozefina, iako od Australije udaljena hiljadama kilometara, sasvim se prilagodila balkanskoj zimi. Među svoje nestašluke ubraja odlazak u prodavnicu, pljuckanje koštica od trešanja po dnevnoj sobi i pokvaren laptop. Kada je prerano ispala iz majčine torbe, ona je odbila da je primi nazad.

Kako kaže veterinar Jožef Ezveđ, živjela je pet meseci sa njim u stanu.

"Bili smo cimeri. I u početku svaka tri sata sam morao ustati - ja sam nju hranio pipetom", priča on.

To što egzotične životinje iz tropskih krajeva mogu opstati na zimi u Srbiji, koja ume da bude veoma hladna, dešava se zbog toga što u sneg ne dolaze pravo iz divljine, već se generacijama odgajaju u zatočeništvu, namenski za zoološke vrtove. Za svaku od tih vrsta poštuju se strogi uslovi i procedure.

"Mi prvo stavljamo "na kantar", takoreći, da li mi imamo uslova da držimo određenu životinjsku vrstu. Ako nemamo uslove za tu životinju, na primer za gorile nemamo uslove i mada bi bilo izuzetno atraktivno, mi nemamo uslove da držimo gorilu. Znači, nećemo ni da maštamo o gorilama", dodaje Ezveđ.

Zato oni koji jesu tu žive avanturistički ili skladno - u bračnoj idili.

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti