fbpx

U Resavskoj pećini , prirodnom dragulju otvorena sezona

U Resavskoj pećini , prirodnom dragulju  otvorena sezona

U jednom od najlepših prirodnih bogastva Srbije, Resavskoj pećini zvanično je počela turistička sezona, koja će trajati do 31. oktobra, a i pre sezone je već imala brojne posetioce uključujući strance, izjavila je Tanjugu direktor J.P "Resavska pećina" Milica Petrović.

Reč je o najposećenijoj pećini u Srbiji koja je za turiste otvorena od 1972. godine. Cena ulaznica za ovu godinu je, kao i lane, 250 dinara za đake i penzionere, 300 za ostale.

Prošle godne je Resavsku pećinu posetilo 43.000 turista, a više ih je bilo samo 2008. godine, za 2000, dodala je Petrović.

Sredstvima države u potpunosti je uređena i deonica puta od Despotovca do raskrsnice Resavica - Resavska pećina, kod Rudnika "Vodna". Predsednik opštine Despotovac Dejan Nenadović izjavio je Tanjugu da očekuje nastavak radova i ove godine do konačne obnove ove saobraćajnice. Uređeni su i prilazi do velikog vodopada, obnovljene platforme, a kod same pećine, turiste je dočekala i "adrenalinska staza".

"I pre zavaničnog otvaranja, imali smo posetioce, oko 3.000, u januaru, februaru i martu, uglavnom strance, a među njima prvi put i Brazilce", rekla je ona. Resavsku pećinu je prošle godine posetio veliki broj Rusa "što nas je opredelilo da propagandni materijal, osim na srpskom, engleskom i nemačkom jeziku, štampamo i na ruskom", dodala je Petrović.

Prema njenim rečima, veći dolazak turista iz Rusije počeo je 2014.godine, zahvaljujući Kencelariji srpsko ruskog prijateljstva koja je otvorena u Despotovcu, a ove se godine očekuje veći broj turista iz Rusije u Srbiji pa i u Resavskoj pećini.

Petrović je objasnila da pećina nije zatvorena, van zvanične sezone, ali se za period od 1. novembra do 31. marta grupe moraju najavljivati. Resevska pećina će raditi sa punim radnim vremenom i za Uskršnje i prvomajske praznike, potvrdila je Petrović.

"S obzirom na najave, već od maja meseca, očekujemo i ove godine veoma uspešnu sezonu", istakla je ona.

Za Resavsku pećinu stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom. Od 2010. godine je kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA, i ove godine, 17. aprila obeležiće 44 godina rada.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara. Turistički radnici, u okviru posete Resavskoj pećini nude i turističku turu - srednjovekovni manastiri: Manasija, Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom Veliki buk, najvišim u Srbiji, Prirodnjački centar u Svilajncu, Akva park, Muzej voštanih figura, ZOO vrt i muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

20/04/2024 0 comment

U podnožju planine Gučeva, rasuto je jadarsko seoce Tršić, rodno meaše novije književnosti Vuka Stefanovića Karadžića. Od Vukove porodice u Tršiću ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti