fbpx

“Minićeva kuća rakije” u Donjoj Trepči

“Minićeva kuća rakije” u Donjoj Trepči

Minićeva kuća rakije se bavi proizvodnjom kvalitetnih ljutih rakija od voća više od 30 godina. Od najkvalitetnijeg voća sa sunčanih padina iz okoline Gornje Trepče nastaju ove izuzetne rakije.

Za bavljenje ovim poslom, čovek mora imati sreće da se rodi u Trepči na južnim padinama planine Vujan (Bukovik, Ostrica) i da su mu za otkup voća blizu Suvobor i Rudnik, a za dren, oskorušu i krušku takišu Goč.

Svo koščato voće se pre stavljanja u kacu iskoščiti, otklanja prvenac i ne patoči.

Kvalitet koji smo postigli rezultat je dokazane kombinacije starih sorti šljiva: Crvena šumadinka (Ranka), Požegačka (Madžarka) i Piskavac (Trnovača), a potvrda tome je VELIKA ZLATNA MEDALJA sa 75. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Velikim poselom kraj lampeka (rakijskog kazana), poznati proizvođač retkih vrsta voćne rakije Stanimir Minić iz Donje Trepče označio je početak sezone ovog tradicionalnog posla. Potpaljivanju vatre pod prvim rakijskim kazanom ove sezone, po starom običaju u ovom kraju, prisustvovali su Minićevi prijatelji i susedi. Nekoliko desetina zvanica družilo se uz dobru kapljicu iz njegovog podruma, specijaliteti ma domaće kuhinje i izvornu muziku koju neguje KUD "Srpski jelek". Prve kapi potekle su od prepeka trešnje, koja se prva peče jer prva i zri.

Reč lampek, objašnjava Minić, francuskog je porekla i ima više prava da se koristi od persijskog naziva kazan, koji se kod nas odomaćioposredstvom Turaka jer su Francuzi prvi počeli da destilišu alkohol.

Najpoznatiji proizvođač rakije u ovom kraju ovim poslom je počeo da se bavi iz hobija i, kako kaže, kao čovek koji voli društvo i goste, svoje posetioce počasti nečim originalnim što je sam proizveo. Tako su jedna po jedna nastajale rakije sve bolja od bolje. Počeo je, naravno, sa šljivovicom, od koje je nastala "ekselencija" danas zvanično brend čačanskog kraja. Zatim se ređaju kruška, jabuka, trešnja, kajsija, dren... ukupno 16 vrsta rakija nastalih isključivo od zdravih plodova, od kojih je prethodno odstranjena koštica. Sve su, osim šljivovice, damske rakije, idealne za spravljanje koktela.

Kod skretanja u domaćinstvo Minića u Donjoj Trepči, na glavnom seoskom putu, na drvenom stolu stoji čaša i dopola ispijena flaša rakije. Putnik namernik može da sedne u orahov hlad i okrepi se čašicom Minićeve ljute. Kada se flaša isprazni, domaćin dolije novu količinu. Nikada se nije dogodilo da neko ukrade flašu. Nedavno jedan nemački turista pošavši u obližnje banjsko lečilište zastao kraj ovog neobičnog posluženja. Uzalud se okretao i po vrzinama tražio automat iz koga bi uzeo žeton da se posluži rakijom. U tom su naišli seljaci na traktoru i objasnili mu o čemu se radi. Uz mnogo ubeđivanja on je pristao da sedne i besplatno, kao i svi, proba i odmori se uz rakiju.

Rakija

Podeli ovu vest

10/09/2018 0 comment

Borovnica je poznata kao narodni lek protiv dijabetesa, toliko je delotvorna, da je neki nazivaju i biljni insulin .Osim što čuvaju zdravlje srca i usporavaju starenje mozga, borovnice jačaju imunitet i kosti te poboljšavaju noćni vid. ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti