fbpx

Oživeo manastir Sveti Nikola - zvona zvone posle tri veka

Oživeo manastir Sveti Nikola - zvona zvone posle tri veka

Na brdu iznad Kuršumlije oživeo manastir Sveti Nikola, prva zadužbina Stefana Nemanje. Žitelji veruju da oživljavanje svetinje starije od Hilandara daje nadu u bolje dane.

POSLE više od tri veka, na manastiru Svetog Nikole, zadužbini Stefana Nemanje u Kuršumliji, zvone zvona. U godini jubileja, devetsto godina od rođenja svetog Simeona Mirotočivog, poznatijeg u narodu kao Stefana Nemanje, na brdu iznad Kuršumlije oživela je jedna od prvih zadužbina ovog svetitelja.
Imajući u vidu značaj ovog manastira kao prve Nemanjine zadužbine, hram Svetog Nikole trebalo je obnoviti odmah posle oslobađanja ovih krajeva od Turaka. Nažalost, obnova je usledila posle 323 godine, a nedavni dolazak monaha od velikog je značaja za svetinju koja će se tek razvijati - kaže za "Novosti" Radovan Tanasković, diplomirani turizmolog i hroničar kuršumlijskog kraja.

Po njegovim rečima, u svetinji su monasi poslednji put boravili 1690. godine. U velikoj seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem sa stanovništvom su krenuli u zbeg. Tanasković navodi da u manastiru sada boravi samo jedan monah, ali i podseća na obećanja Eparhije niške, u čijoj je nadležnosti, da će se na proleće povećati broj monaha i iskušenika. Istovremeno, oživljavanje svetinje imaće i turistički značaj.

MANASTIR Svetog Nikole i manastir Svete Bogorodice, koji je još u ruševinama, sagrađeni su između 1159. i 1168. godine i prve su zadužbine Nemanjića - kaže Radovan Tanasković. - Sagrađeni su u vreme kada je Nemanja bio udeoni knez oblasti Toplice, Kopaonika i Rasine, dok je na prestolu bio njegov najstariji brat Tihomir, a prestonica cele Srbije bila je u Raškoj. Novac za izgradnju ova dva manastira dao je vizantijski car Manojlo Komnen koji je Stefana Nemanju jako uvažavao i sa kojim se susreo u Nišu 1159. - kaže Tanasković.

Dolaskom monaha, jerođakona Romana, svetinja je dobila dušu, smatra direktorka prokupačkog Narodnog muzeja, arheolog Julka Kuzmanović Cvetković. Istovremeno, to bi trebalo da bude i pokretač obnove čitavog manastirskog kompleksa. Ona navodi da je u planu izgradnja konaka za monahe kao i drugih pratećih objekata. Posebno značajnom ističe i činjenicu da se u svetinji sada redovno služe službe, zbog čega manastir posećuju vernici praznicima i nedeljom.

- Život u manastiru uliva nadu u oživljavanje čitavog kraja. Jer, postojalo je opšte verovanje među stanovništvom naše opštine da nam nikako ne može biti bolje sve dok Nemanjine zadužbine ne ožive - kaže Radoljub Vidić, predsednik kuršumlijske opštine. - Obnovom manastira Svetog Nikole, na neki način vratili smo dug svetom Stefanu Nemanji.

I dok objašnjavaju da niko pouzdano ne zna da li je prvo sagrađen manastir Svetog Nikole ili Presvete Bogorodice, istoričari ovog kraja ističu da su Nemanjini sinovi i Stefan Prvovenčani i Sveti Sava u biografijama navodili oprečne informacije. Inače, manastir Svetog Nikole, Stefan Nemanja namenio je svom sinu Svetom Savi, a Presvete Bogorodice, supruzi Ani, odnosno Anastasiji, koja je nakon zamonašenja bila nastojnica tog manastira... Tek potom je Stefan Nemanja otišao u Rašku, i 1168. napravio Đurđeve stupove.

Autor:D.Zečević

Podeli ovu vest

19/01/2017 0 comment

Pod vezom se podrazumeva način ukrašavanja tekstilne ili kožne podloge provlačenjem najčešće tekstilne ili metalne, odnosno kožne niti pomoću igle. Tako dobijeni motivi predstavljali su vrlo važan ukras na odeći i tekstilnom pokućstvu u tradicionalnoj kulturi Srbije. Istorija veza seže u davnu prošlost i pominje se kao deo ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti