fbpx

Hrabra srpska vojska u Velikom ratu 1914.-1918. nova knjiga

Hrabra srpska vojska u Velikom ratu 1914.-1918. nova knjiga

Prestavljena je u Domu vojske knjiga „Srpska vojska u Velikom ratu 1914-1918". Obogaćena brojnim retkim i vrednim fotografijama, knjiga na 375 strana prati veliku pobedu Srbije u Prvom svetskom ratu.

Veliki datum, stogodišnjica od Velikog rata, bio je povod da knjiga bude objavljena ove godine. Pored autora, o knjizi su govorili recenzent prof. dr Mile Bjelajac i istoričar dr Miloš Ković. Knjigu je objavio Medija centar „Odbrana".
Profesor Bjelajac knjigu je predstavio kao „izuzetno vrednu" i istakao da je specifična vrsta literature, a ne klasično istoričarsko delo.

- Ovo je odlična rekonstrukcija Velikog rata i jedna od najboljih vizuelizacija srpske vojske u tom ratu objavljena posle 1918. godine. Struktura knjige je neobična, ali primerena izdanju. Razlikuje se od sličnih jer ima detaljan opis naoružanja, uniformi koje su naši vojnici i oficiri nosili, slavom ovenčane zastave, te odličja koja su dobili hrabri borci. Svakako, knjigom se možemo ponositi kao zemlja u kojoj je objavljena, rekao je Bjelajac.

Istoričar Miloš Ković istakao je da je knjiga postigla svoj cilj – privlačna je čitaocima.
Knjiga predstavlja istoriju koja privlači. Takođe, ovo je živo svedočanstvo, u njoj su prikazani autentični likovi i prilozi, kao i vizuelni izvori iz tog doba. Knjiga obiluje pouzdanim tekstovima, a autor je pokazao umeće pripovedanja, i uspeo da složene stvari ispripoveda na malom broju strana, opredelivši se za ključne i jasne podatke, rekao je Ković.

Autor je naglasio da srpska vojska zaslužuje knjigu koja je, sa više od 500 ilustracija, „na korak od toga da postane dokumentarni film".

- Knjiga je pisana u izuzetnom svedočenju generacija koja je nezapamćenim požrtvovanjem ispisala najsvetlije stranice naše istorije. Govori o tome kako su se i čime naši preci borili, kakvo su ordenje zaslužili za svoje junaštvo, te odaje zasluženu počast srpskom vojniku, srpskoj vojsci, koja je podnela u istoriji neponovljenu žrtvu za odbranu i spas otadžbine. Knjiga je dostupna svima koji ne žele da zaborave svoje pretke, rekao je Babac i dodao da savremenicima preostaje da pokušaju da budu dostojni predaka i da mlade nauče šta znače reči karakter, požrtvovanje, čast, dostojanstvo i ljubav prema otadžbini.

Srbija je tokom rata izgubila, procenjuje se, oko 1.000.000 stanovnika, od kojih oko 400.000 vojnih obveznika - skoro trećinu ukupnog stanovništva. Nijedna zemlja, učesnica Velikog rata, nije tako skupo platila svoju slobodu.

Podeli ovu vest

19/04/2013 0 comment

U Smederevu je u toku pozorišni festival "Nušićevi dani''. Posle zvaničnog otvaranja, kabaretsko veče imala je glumica Ljiljana Stjepanović, dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo za 2009. godinu. Zvanični program počinje 19.aprila, a otvoriće ga dramski pisac Dušan Kovačević. U konkurenciji su JDP sa "Sumnjivim licem", Scena "Bojan Stupica" i ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

18/04/2024 0 comment

Narodna nošnja u zlatiborskim selima je u pogledu osnovnih karakteristika veoma srodna sa nošnjama jugozapadne Srbije, koja zajedno sa nošnjom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti