fbpx

Počinje "Smederevska jesen" - sve je spremno za doček rođaka i prijatelja

Počinje "Smederevska jesen" - sve je spremno za doček rođaka i prijatelja

126. Smederevska jesen, biće održana od 7. do 29. septembra. Pred otvaranje tradicionalne manifestacije , gradom će prodefilovati baletske grupe iz više gradova Srbije, a biće i maškara iz više stranih zemalja.

Od domaćih izvodjača nastupiće baletske grupe iz Beograda, Vršca, Kruševca, Leskovca, Požarevca, Smederevske Palanke i Smedereva.

U karnevalskom delu učestvovaće trupe iz Irske, Egipta, Indonezije, Alžira, Bolivije, Plaestine, Japana, Meksika, Indije, Kenije i sa Kube.

Manifestacija će biti otvorena nakon karnevala u večernjim satima u smederevskom kastelu.

Ovogodišnja manifestacija imaće više koncerta nego gotovo sve Jeseni od 1960. do sada.

Organizator je najavio još uvek nepotpun spisak od 15 koncerata, a medju učesnicima su Frajle, Piloti, Aca Lukas, Haris Džinović, Sanja Ilić i Balkanika.

Smederevce i njihove goste zabavljaće i Kerber, Mambo stras, Vampiri, Djura i Mornari, Jadranka Jovanović, Oliver Njego, Leo Martin, Nada Pavlović, Djordje Marjanović, Lola Novaković i Dejan Petrović.

smederevska jesen  mali vitez

---------------------------------------

Smederevska Jesen spada među najstarije privredno –turističke manifestacije u Srbiji. Nastala je na temeljima specijalizovanih izložbi grožđa, vina i voća koje su se u Smederevu održavale periodično do Drugog svetskog rata, počev od prve organizovane 1899. godine. Specijalizovane izložbe grožđa, vina i voća priređene su u Smederevu 1899, 1901, 1929, 1932, 1936. godine, a 1910. i 1930. Izložba grožđa, vina i voća bila je deo Poljoprivredne izložbe. Prva posleratna Izložba održana je 1960. godine, kada se po prvi put pominje i naziv „Smederevska jesen" Te godine istovremeno se koriste nazivi „Smederevska jesen" i „Smederevska revija". Narednih godina ustaljuje se naziv Smederevska jesen.
Prva specijalizovana Izložba grožđa u Smederevu priređena je od 26. do 29. septembra 1899. godine u zgradi ondašnje Gimnazije. Inicijativu za izložbu dao je rukovalac Smederevskog loznog rasadnika, a podržali su je smederevski vinogradari i Ministarstvo narodne privrede. Smederevska opština je prihvatila da bude domaćin i da snosi troškove Izložbe.

smederevska jesen decaci sa grozdjem

Nakon ove, sledeća Izložba grožđa priređena je 1901. godine. U listu Težak izašla je kratka najava za Izložbu grožđa u Smederevu, prema kojoj je otvaranje predviđeno za 23. septembar.

Nakon Prvog svetskog rata, prva Izložba grožđa, vina i voća održana je 1929. godine od 6. do 8. oktobra u prostorijama Smederevske vinogradarske zadruge, koja je bila i organizator izložbe.

Izložbu grožđa, vina i voća 1932. godine u prostoijama smederevske opštine priredilo je Srpsko poljoprivredno društvo iz Beograda u saradnji sa sreskom podružinom iz Smedereva. Izložba je trajala od 25. do 28. septembra.

smederevska jesen deca u nosnji

Priređivanje izložbe imalo je za cilj da široj javnosti predstavi veliki broj sorti stonog i vinskog grožđa i voća koje uspeva u Smederevu, kao i vina i rakije koje se od istih proizvode. Izložbu je otvorio predsednik Srpskog poljoprivrednog društva Tanasije Mitrović.
Sledeća velika Izložba grožđa, voća i vina pre Drugog svetskog rata održana je od 20. septembra do 12. oktobra 1936. godine. Inicijator i organizator Izložbe bilo je Gradsko poglavarstvo u saradnji sa drugim ustanovama i smederevskim vinogradarima. Izložba je priređena u Banovinskim barakama na Dunavu, koje su za tu priliku preuređene, i na njima je urađena fasada u stilu Smederevske tvrđave. Prema pisanju štampe, grad je tih dana dobio svečan izgled. Zgrade su bile iskićene zastavama, a po gradu su bili istaknuti transparenti i plakate o Izložbi. Cilj ove, kao i ranijih Izložbi bio je povećanje prodaje grožđa, voća i vina.

Smederevska jesen je manifestacija u čast grožđa i vina sa nizom pratećih programa različitog sadržaja. Okosnicu manifestacije čini Izložba grožđa i vina na kojoj vinogradari i vinari iz smederevskog vinogorja izlažu najbolje primerke grožđa i vina i koje stručna komisija ocenjuje i nagrađuje. Takođe, postoji i prodajni deo u kome vinogradari i voćari prodaju svoje proizvode. Prvi deo Izložbe je najčešće u Tvrđavi, a prodajni na gradskom trgu.

U parku pored glavnog gradskog trga 2009. godine otvoren je Vinski grad – to su prodajni objekti u obliku velikih bačvi – namenjeni prvenstveno prodaji vina i grožđa tokom cele godine.

U Smederevskoj opštini sada ima pet vinarija koje imaju svoje vinograde površine od 50 ari do 7 hektara. Ostali vinogradari sa manjim površinama pod vinovom lozom uglavnom se bave prodajom grožđa.

U smederevskom kraju ima veliki broj voćara koji takođe izlažu svoje proizvode na manifestaciji.

Organizator i glavni pokrovitelj manifestacije je grad Smederevo koji svake godine formira Organizacioni odbor u koji su uključeni predstavnici iz različitih oblasti. Organizacioni odbor je podeljen na pododbore za kulturu, privredu, poljoprivredu, sport, komunalnu infrastrukturu... U nadležnost Odbora za poljoprivredu je organizacija Izložbe grožđa i vina, Izložba poljoprivrednih proizvoda i Izložba seoeskih mesnih zajednica. U nadležnosti Odbora za kulturu je organizacija kulturnih dešavanja i koordinacija sa ustanovama kulture. Takođe u nadležnosti ovog odbora je i organizacija svečanog defilea čijim prolaskom kroz glavnu gradsku ulicu do Tvrđave zvanično počinje manifestacija.
Programi se odvijaju na prostoru celog grada, ali glavna mesta dešvanja jesu Smederevska tvrđava i Gradski trg.

Manifestacija okuplja veliki broj učesnika različitog profila - od dece predškolskog uzrasta, sportista, glumaca, članova sportskih društava i klubova, udruženja žena, poljoprivrednih proizvođača, radnika iz ustanova kulture, zanatlija, Kulturnoumetničkih društava, privrednika.

Posetioci manifestacije su takođe različitog uzrasta i interesovanja. Postoje organizovane kao i pojedinačne turističke posete iz drugih mesta Srbije, ali najverniji posetioci su žitelji smederevskog kraja sa svojim gostima. Uobičajeno je da u vreme trajanja Smederevske jeseni Smederevcima u goste dolaze rođaci i prijatelji.

Smatram da slobodno može da se kaže da je manifestacija Smederevska jesen postala sastavni deo privredne i turističke istorije grada, da je deo identiteta Smedereva, Smederevskog kraja i njegovih žitelja. Da ima sve elemente živog nasleđa i sve preduslove da traje.

Pored toga, mislim da ima više strana kojima je to u interesu- ja mogu da kažem u ime ustanove u kojoj radim da za vreme Smederevske Jeseni Muzej ima veliki deo posetilaca koji nisu redovni –stalni postioci muzejskih dešavanja, kao i veliki broj posetilaca iz drugih mesta Srbije. Ostali predstavnici mogu da kažu u svoje ime, a takođe i predstavnici – vlasnici vinarija, i predstavnik fonda za razvoj poljoprivrede....

Autor : Gordana Miletić
kustos etnolog Muzeja u Smederevu

Podeli ovu vest

19/10/2021 0 comment

Film o Zoranu Radmiloviću “glumačkom čarobnjaku” kako ga nazivaju mnogi biće prikazan u subotu 23. oktobra u 19 sati u sali Kulturnog centra Zlatibor, ulaz je slobodan. Film „Glumčina“ producenta Olivera Paunovića radila je niška City Grupa uz kooprodukciju Narodnog pozorišta Timočke krajine. Film je urađen po knjizi glumca Milana Cacija ...

15/04/2024 0 comment

Manifestacija koja se održava od 16. do 19. aprila u spomen na dva veoma bitna datuma iz istorije Beograda, na 16. april 878. godine kada se prvi put ...

15/04/2024 0 comment

Manastir Stara Pavlica nalazi se na stenovitom brežuljku desne obale reke Ibar u neposrednoj blizini Nove Pavlice. Prošlost ovog spomenika je malo ...

05/03/2024 0 comment

Slika Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka", nedavno kupljena na aukciji londonskog "Sotbija", od danas je, i biće tokom marta, izložena u Konaku ...

25/04/2024 0 comment

Događaj od 27.04.2024. godine od 19.30 časova u Centru za kulturu "Vlada Divljan" na Sceni Stamenković okuplja najreprezentativnije čuvare ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti