fbpx

Lekoviti izvori Banje Junaković

Lekoviti izvori Banje Junaković

U pisanim dokumentima Apatin se prvi put pominje 1011. godine. U 14. veku ove krajeve naseljavaju Srbi bežeci sa juga pred naletom Turaka, koji Apatin zauzimaju 1541.

Tokom narednih 140 godina mesto je opustošeno i skoro prestalo da postoji. Močvare su bile carstvo za hajduke i odbegle seljake koji su gusarili obalama Dunava sve do kolonizacije Nemaca polovinom 18.veka. Odlučni da Dunav u ovom delu Bačke učine bezbednim za prolaz brodova, Nemci su učinili sve da gusarenju stanu na put.

Braneći svoj deo neba, kuce i imanja teško stečena u borbama sa Turcima, odmetnici sa Dunava junački su se branili i najteži otpor pružali u šumi nadomak grada, koja je po ovim junacima dobila naziv Junaković , koji joj je i do danas ostao.

I baš tu na obodima prelepe, hrastove šume, čija stoletna stabla oličavaju dugovečnost i snagu, dva ipo veka kasnije otvorena je Banja "Junaković".
No priča o podzemnim toplim jezerima na kojima je Banja ponikla, vraća nas na početak minulog stoleća.

Prva stručna analiza termalne vode pronadjene u selu Prigrevica obavljena je 1914. godine u Budimpešti a dobijeni nalazi potvrdili su njenu lekovitost svrstavši je po kvalitetu rame uz rame sa termama Karlovih Vari u Českoj i Harkanja u Madjarskoj. Na inicijativu mesnih lekara 1929 . godine u Prigrevici se osniva prva, mala banja. Bio je to začetak zdravstvenog turizma u ovom kraju.

Sa željom da se lekovita voda koja po svojim fizicko-hemijskim karakteristikama spada u red sulfidnih, alkalnih, murijaticnih jodnih hipotermi. sa visokim procentom mineralizacije, ponudi većem broju pacijenata, 1983. godine izgrađen je moderan rehabilitaciono-rekreacioni centar - Banja "Junaković" .

Iako je tek zakoračila u treću deceniju postojanja, bela ravničarska lepotica "Banja Junakovic" ponudom različitih rehabilitacionih programa, kao i onim što nudi kao turisticka destinacija, izborila se za ravnopravno mesto medju mnogobrojnim banjskim lečilištima u Srbiji koja imaju neuporedivo duži vek trajanja.

Banja „Junaković" i danas spada u najposećenije banje u Vojvodini. Medicinska služba u banji funcioniše na profesionalnom nivou a o lečenju pacijenata brine tim specijalizovanih lekara iz oblasti fizikalne medicine i rehabilicije, internisti, neuropsihijatri, ortopedi. U blizini banje se nalaze značajni gradski centri kao što su Sombor, Subotica i Apatin sa bogatom kulturno-istorijskom baštinom.

Indikacije
* Sve vrste reumatizma
* traumatološka oboljenja
* povrede perifernog nervnog sistema
* stanja postoperativne ortopedije i posle operacije kičmenog stuba
* posledice cerebralnog insulta
* ginekološka oboljenja i neka nespecifična oboljenja respiratornog aparata

Lekoviti faktori u Banji Junaković

Banja Junaković ima izvore termomineralne vode, čija se temperatura penje i do 60°C. Banja raspolaže kompleksom od deset spoljnih bazena, vodenim toboganom, terenima za tenis, mali fudbal i rukomet, zatvorenim terapijskim bazenom i saunom.

banja junakovic 1

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti