fbpx

Jošanička Banja – zdravlje iz vode

Jošanička Banja – zdravlje iz vode

Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika, u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke, na nadmorskoj visini od 550 m. Okolina banje je bogata zelenilom i šumama u kojima dominira „banjski borjak“ koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe. Banja je udaljena od Beograda 245 km, a od Kraljeva 74 km.

Istorijski razvoj Jošaničke Banje kao naselja oduvek je bio vezan za termalne izvore. Pretpostavlja se da su sa lekovitim vodama Jošaničke Banje prvi bili upoznati Rimljani, a da su njihovo blagotvorno dejstvo koristili i Turci. Prvo stručno ispitivanje lekovitosti vode poznato je tek 1834. godine. Voda je ispitivana na Bečkom medicinskom univerzitetu, na zahtev kneza Miloša. Jošaničku Banju je posećivao, u svojim mnogobrojnim prolascima ka Kopaoniku i Josif Pančić, koji za nju kaže da je „najtoplija u Jevropi i nema sebi druge do one u Bursi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija“.

Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 7 litara vode u sekundi, temperature 77ºC. Ostali izvori su ukupnog kapaciteta 30 litara u sekundi. Temperatura vode svrstava je u kategoriju hipertermalnih voda, što omogućava njeno korišćenje za kupanje, orošavanje, ispiranje i inhalaciju, u zavisnosti od indikacija i načina primene.

josanicka banja kupaci 800x635

Banjski kompleks čine banjsko (novo) kupatilo podignuto 1935. godine sa manjim bazenom, 8 manjih hidromasažnih kada i jednom velikom đakuzi kadom, staro kupatilo (hamam) iz XVIII veka, sauna i manji otvoreni bazen.

josanicka banja staro kupatilo 800x635

U novom kupatilu nalazi se ambulanta fizikalne medicine koja ima aparate za sve vrste elektroterapija, laseroterapiju, terapiju ultrazvuka i niskofrekventnu magnetnu terapiju, aparat za presoterapiju - limfnu drenažu ekstremiteta i celog tela.

josanicka banja novo kupatilo 800x635

Kulturno-istorijsko nasleđe

U Jošaničkoj Banji se nalazi memorijalni kompleks Milunke Savić, koji čine spomenik Milunke u prirodnoj veličini i memorijalna soba sa multimedijalnom postavkom koju čini nekoliko segmenata. Centralni deo izložbe je interaktivni mozaik sa brojnim Milunkinim fotografijama iza kojih se kriju autentični filmovi iz Velikog rata.

josanicka banja spomen soba milunke savic 800x635

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Treći deo postavke je izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal. U selu Koprivnica, nedaleko od Jošaničke Banje, nalazi se Milunkina rodna kuća koja je obnovljena 2015. godine.

josanicka banja spomenik m.savic 800x635
Crkva Uspenja Presvete Bogorodice nalazi se na uzvišenju iznad centra banje, na njenoj južnoj strani. Izgrađena je 1868. godine, po ugledu na mnogo starije okolne manastire. Po vremenu gradnje spada u najmlađe spomenike na teritoriji opštine Raška. Podignuta je na mestu ranije crkve brvnare.

crkva josanicka banja 800x635

 Staza zdravlja

Jošanička Banja turistima nudi uređenu pešačko biciklističku stazu na kojoj rekreativci ali i sportisti mogu da uživaju i treniraju u skrivenim lepotama i predelima banjskog borja, hladovini šume i čistom vazuhu. Staza ima tri rute - crvenu, narandžastu i zelenu, ukupne dužine 10 km.

josanicka banja staza 800x635

josanicka banja staza setaliste 800x635

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

06/03/2024 0 comment

Veliki tetreb je krupna ptica iz porodice koka, živi u četinarskim šumama planinskih oblasti. Uništavanje šumskih staništa i uznemiravanje ove ptice, ...

16/03/2024 0 comment

Ovaj predeo Srbije odlikuje se visokoplaninskim krasom, jedinstvenim kanjonima i klisurama i pitomim proplancima karakterističnim za dinarske planine ...

05/03/2024 0 comment

Dunavski park jednim svojim delom se oslanja na Dunavsku ulicu po kojoj je i dobio ime. Početkom 19. veka na mestu gde se danas nalazi park bilo je ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti