fbpx

Prelepo selo Solotuša razvija turizam

Prelepo selo Solotuša razvija turizam

U selu Solotuša kraj Bajine Bašte krajem prošle godine realizovan je projekat „Solotnik", čiji je cilj unapređenje turističke signalizacije i turističkih sadržaja ovog kraja. Projekat je realizovalo Društvo za unapređenje turizma i poljoprivrede „Naša Tara", a finansijsku podršku je obezbedila Trag fondacija.

Kako su nam rekli u udruženju „Naša Tara" ideja je bila da Solotuša kao selo koje se nalazi na obroncima Tare i ima veliki turistički potencijal, pre svega zahvaljujući srednjevekovnoj tvrđavi Solotnik, dobije neke nove sadržaje i turističku signalizaciju. Pored putokaza i info tabli izgrađen je prelepi drveni most kod izvora reke Solotuše, kao i odmorišta sa nadstrešnicama i klupama.

solotusa most 1

Drveni most i nadstrešnica iznad izvora reke Solotuše,foto:Nenad Marić

Ova lepa ideja podržana je od strane MZ Solotuša, JP „Nacionalni park Tara" i lokalnog stanovništva.

„Posebnu zahvalnost za uspešnu realizaciju ovog, po nama, veoma lepog projekta dugujemo preduzeću „Kata-koming" d.o.o. iz Bajine Bašte i njegovom vlasniku Stamenić Radovanu-Raši, bez čijeg angažovanja sve ovo sigurno ne bi bilo ovako dobro urađeno" – poručili su predstavnici udruženja „Naša Tara".

Radovan Stamenić, vlasnik pomenutog preduzeća, rođen je u Solotuši i već je poznat u svom rodnom kraju kao čovek koji je najzaslužniji što je Solotuša nedavno dobila i prelepu crkvu.

„Pomagao sam u mnogim akcijama, a posebno kada je rodni kraj u pitanju, od asfaltiranja puta, elektrifikacije, obnove škole i vodenice do izgradnje crkve. Za sve to potrebno je dosta vremena i novca ali u tome ne sme biti mesta ličnim interesima. I sve ovo ne bi imalo efekta da se nije angažovao veliki broj ljudi, pre svega mojih meštana, Solotušana. Mislim da je to jedini ispravan put i da svi treba da se potrudimo da iza nas ostanu neka dobra dela" – poručio je Rašo Stamenić.
Izgradnja hrama Živonosni Istočnik Presvete Bogorodice u Solotuši počela je 2006.god u organizaciji SRPSKE PRAVOSLAVNE PAROHIJE Bajina Bašta i Mesne zajednice SOLOTUŠA.

Hram je podignut pored izvora Solotnik i posvećen Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice. Mesto je odredio vladika žički Hrizostom 2006. godine. Pored hrama se nalazi i obnovljena vodenica. Udaljen je od Kaluđerskih Bara na Tari oko 8 kilometara.

Na teško pristupačni vrh Solotuške stene uz pomoć helikoptera postavljen je metalni krst visok pet metara, a težak nekoliko stotina kilograma. To je bio jedini način da krst, dar meštana, stigne na vrh 200 metara visoke stene i bude znak da je u njenom podnožju crkva.

Podeli ovu vest

27/05/2021 0 comment

U mestu Skrobnica kod Knjaževca, meštani su pre nekoliko godina otkrili stanište veoma retkog božura na obroncima Device.Za ovu biljku se mislilo da ...

18/05/2021 0 comment

Vrnjačka Banja može se pohvaliti sa sedam termomineralnih izvora. Ovi izvori zadovoljavaju naučno utemeljene standarde koji podrazumevaju da ove vode ...

08/06/2021 0 comment

Park prirode Vilovi se nalazi u istoimenom selu 5 km od Nove Varoši, na jugu Srbije nedaleko od Zlatarskog i Uvačkog jezera, u okviru Specijalnog ...

09/06/2021 0 comment

Narodna graditeljska baština Nacionalnog parka Đerdap je deo njene bogate graditeljske baštine raznovrsne namene i oblika. Osnovna ...

16/06/2021 0 comment

Skijališta Srbije vas pozivaju da 16.juna dođete na otvaranje letnje sezone na Torniku. Prvog dana letnje sezone korišćenje sadržaja u planinskom ...

18/06/2021 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti