fbpx

Prelepo selo Solotuša razvija turizam

Prelepo selo Solotuša razvija turizam

U selu Solotuša kraj Bajine Bašte krajem prošle godine realizovan je projekat „Solotnik", čiji je cilj unapređenje turističke signalizacije i turističkih sadržaja ovog kraja. Projekat je realizovalo Društvo za unapređenje turizma i poljoprivrede „Naša Tara", a finansijsku podršku je obezbedila Trag fondacija.

Kako su nam rekli u udruženju „Naša Tara" ideja je bila da Solotuša kao selo koje se nalazi na obroncima Tare i ima veliki turistički potencijal, pre svega zahvaljujući srednjevekovnoj tvrđavi Solotnik, dobije neke nove sadržaje i turističku signalizaciju. Pored putokaza i info tabli izgrađen je prelepi drveni most kod izvora reke Solotuše, kao i odmorišta sa nadstrešnicama i klupama.

solotusa most 1

Drveni most i nadstrešnica iznad izvora reke Solotuše,foto:Nenad Marić

Ova lepa ideja podržana je od strane MZ Solotuša, JP „Nacionalni park Tara" i lokalnog stanovništva.

„Posebnu zahvalnost za uspešnu realizaciju ovog, po nama, veoma lepog projekta dugujemo preduzeću „Kata-koming" d.o.o. iz Bajine Bašte i njegovom vlasniku Stamenić Radovanu-Raši, bez čijeg angažovanja sve ovo sigurno ne bi bilo ovako dobro urađeno" – poručili su predstavnici udruženja „Naša Tara".

Radovan Stamenić, vlasnik pomenutog preduzeća, rođen je u Solotuši i već je poznat u svom rodnom kraju kao čovek koji je najzaslužniji što je Solotuša nedavno dobila i prelepu crkvu.

„Pomagao sam u mnogim akcijama, a posebno kada je rodni kraj u pitanju, od asfaltiranja puta, elektrifikacije, obnove škole i vodenice do izgradnje crkve. Za sve to potrebno je dosta vremena i novca ali u tome ne sme biti mesta ličnim interesima. I sve ovo ne bi imalo efekta da se nije angažovao veliki broj ljudi, pre svega mojih meštana, Solotušana. Mislim da je to jedini ispravan put i da svi treba da se potrudimo da iza nas ostanu neka dobra dela" – poručio je Rašo Stamenić.
Izgradnja hrama Živonosni Istočnik Presvete Bogorodice u Solotuši počela je 2006.god u organizaciji SRPSKE PRAVOSLAVNE PAROHIJE Bajina Bašta i Mesne zajednice SOLOTUŠA.

Hram je podignut pored izvora Solotnik i posvećen Živonosnom istočniku Presvete Bogorodice. Mesto je odredio vladika žički Hrizostom 2006. godine. Pored hrama se nalazi i obnovljena vodenica. Udaljen je od Kaluđerskih Bara na Tari oko 8 kilometara.

Na teško pristupačni vrh Solotuške stene uz pomoć helikoptera postavljen je metalni krst visok pet metara, a težak nekoliko stotina kilograma. To je bio jedini način da krst, dar meštana, stigne na vrh 200 metara visoke stene i bude znak da je u njenom podnožju crkva.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

17/04/2024 0 comment

Priroda je bila veoma darežljiva prema dolini Resave, darovala je lepotama i retkostima koje se retko sreću. Raspolaže predivnim pejzažima, zdravom ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti