fbpx

Gostilje se sprema za titulu najlepšeg sela

Gostilje se sprema za titulu najlepšeg sela

Morka Gora je prošle godine proglašena najlepšim selom na svetu, a ove godine je Gostilje kandidat za tu prestižnu titulu.

U lepoti gostiljskih vodopada nekada su turisti uživali uglavnom u letnjim mesecima, a sada su atrakcija zbog koje dolaze cele godine. Razvoj turizma podstakao je i povratak mladih na selo.

- Dole smo na Zlatiboru smješteni malo, na Tonik idemo na skijanje. Bili smo sad u Stopića pećini, evo sad smo došli ovde na Gostilje da obiđemo. Nismo bili nikako da vidimo ovaj vodopad, tako da smo jako zadovoljni prezadovoljni - rekao je Dario Gudalo iz Bijeljine.

- Imamo i kulturnu i istorijsku dimenziju, spomenik rodnu kuću Dimitrija Tucovića, pregršt lepih vidikovaca, poput Čigote, Borkovca, imamo Zauglinu, i od skora radimo na uređenju Rakovičke pećine, što će sigurno u nekoj perspektivi doneti još veći broj turista i veći broj smeštaja u selu. Tako da nadam se da će se još više mladih ljudi vratiti, ovi koji su tu da će proširiti svoje kapacitete - kaže Miroslav Tucović, predsednik turističkog udruženja Gostilje.

Gostiljci kažu da se u takvom prirodnom ambijentu suši najbolja pršuta, a najbolja rakija se peče na otvorenom, čak i kad duva jaki planinski vetar.

- Ne smeta baš mnogo. Peče se sve prirodno, stavljamo u jabuku kace jabuku, šljive, neprskano i mora da bude dobra rakija - naglašava Milenko Jovanović iz Gostilja.

Zahvaljujući projektu javno-privatnog partnerstva, nakon dvanaest godina Gostilje je svrstano među dvadeset najlepših sela sveta, koje će u ovoj godini biti kandidat i za prvo mesto. Tu je i primer kako se u praksi javnim investicijama, mogu privući privatne.

- I kako se može napraviti takozvana socijalna infrastruktura, to jest kako na jedan način, uz pomoć turizma, zadržati mlade i sposobne ljude na selu, koji mogu biti faktor daljeg razvoja sela, ali samim tim zapošljavanja mladih u seoskim područjima - izjavio je Darko Đurović, direktor Inovacionog biznis-centra Zlatibor.

- Mi se radujemo što smo dobili šansu da dodatno ispromovišemo i prezentujemo samo to selo, opštinu Čajetinu, turistički centar Zlatibor i poštovaćemo preporuke Svetske turističke organizacije, jer smatramo da unapređenjem tim i kroz njihove sugestije i unapređenje potencijala, mi možemo i da svrstamo to selu u najbolje selo - rekao je Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Zlatiborci žele da svoje iskustvo podele i sa drugim krajevima Srbije, jer kažu da ima mnogo lepih sela sa potencijalom da privuku turiste, čime bi se vratio život i kao u Gostilju - otvorila radna mesta i nove mogućnosti.

Podeli ovu vest

21/11/2021 0 comment

Kondi Nast Traveler je Srbiju okarakterisao kao spoj tradicionalnog i modernog, stavljajući akcenat na izuzetnu gastronomsku ponudu naše zemlje. ...

12/01/2022 0 comment

Na jugozapadu Srbije, u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim, nalazi se jedno od značajnijih banjskih ...

20/01/2022 0 comment

“Naš Salaš” se nalazi u salaškom naselju Gradina, 5 kilometara od Sombora, pored biciklističke staze“Panonski put mira” i u blizini Velikog bačkog ...

04/01/2022 0 comment

Predivan pogled i očuvana priroda učiniće da vam ipresivan prizor sa vidikovaca na Tari ostane duboko u sećanju. Se nalazi u Zvezdi. Do ovog ...

11/01/2022 0 comment

Na Zlataru je danas počela sezona skijanja, a u funkciji je i ski lift u okviru skijališta Briježđa. Prethodnih dana sneg iz drugih delova opštine ...

13/01/2022 0 comment

U Novom Sadu sutra će, 13. januara, svečano biti otvorena godina titule Evropske prestonica kulture i to u okviru programskog luka Doček, sa kojim su ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti