Troprsti detlić, šareni stanovnik Tare

Troprsti detlić, šareni stanovnik Tare

Nacionalni park TARA je izuzetno mesto gde su nastanjene prelepe i retke vrste ptica. Jedna od njih je i "troprsti detlić" čije stanište na ovoj planinskoj lepotici je veoma važno.

Troprsti detlić je detlić srednje veličine, dužine tela 21-22 cm. Gornji deo tela je crno-belo isprugan, a glava je crna sa žutom kapom, koja kod ženki izostaje. Grlo i grudi su beli, a trbuh je dijagonalno crno isprugan. Krila su crna sa belim tačkama, a rep je crn sa belim spoljašnjim perima.

Ova vrsta tipičan je predstavnik tajgi i ima veliki areal rasprostranjenja širom severnih delova Evroazije. Tipična je stanarica, a areal obuhvata dva različita geografska područja: prvo na visokim i višim srednjim geografskim širinama (populacija uglavnom nizijska); drugo na srednjim geografskim širinama na planinama između 650 m i 2.000 m visine u srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Severne populacije žive uglavnom u gustim četinarskim šumama (tajgama), a prednost daju senovitim, močvarnim staništima sa dosta mrtvih stabala koja su nastala kao posledica požara, snego- i vetroizvala. Planinska populacija u srednjoj i jugoistočnoj Evropi gnezdi se u četinarskim ili mešovitim šumama na planinskim padinama i kosinama, često sa dominacijom smrče Picea abies i belog bora Pinussylvestris u sastojini.

Ova vrsta detlića uglavnom se hrani larvama insekata koji žive u stablu ili ispod kore, ali neretko uzima i paukove, šumske plodove i kambijum kore drveta.
Smatra se vrstom specijalizovanom za ishranu potkornjakom. Ženke se hrane na višim delovima stabla u odnosu na mužjaka.

Zavisno od klimatskih uslova i dostupnosti hrane, troprsti detlić se razmnožava u drugoj polovini maja i početkom juna. Gnezdeća duplja nalazi se na 1-15 m visine i prave je zajedno oba pola. Obično se nalazi u suvom četinaru ili jasiki Populus tremula, u blizini otvorenog šumskog sklopa. Nekoliko dana nakon parenja, ženka polaže 3-6 belih jaja. Inkubacija traje od 12-15 dana, a izvode je oba roditelja. Nakon izleganja, mlade ptice provode u duplji oko 3 nedelje, a nekoliko nedelja nakon izletanja postaju potpuno nazavisni.

Populacija ove vrste u mnogim evropskim zemljama značajno opada, a glavni uzrok je gubitak odgovarajućih staništa usled ljudskih aktivnosti. Aktivnosti koje negativno utiču na populaciju troprstog detlića uglavnom su promene u šumarskoj praksi, velike površine pod komercijalnom sečom, uklanjanje suvih i stabala napadnutim potkornjakom i smanjivanje prosečne starosti šume uopšte.

Redovna je i malobrojna gnezdarica četinarskih šuma na svega nekoliko planinskih masiva zapadne Srbije. Procenjena populacija ove vrste na Tari broji 10-15 gnezdućih parova.

Podeli ovu vest

10/03/2020 0 comment

Reka Đetinja spada u najlepše planinske reke Srbije. Nastaje u severnom delu Kremanske kotline spajanjem Konjske reke, Bratišine reke, Užičkog i ...

17/11/2020 0 comment

Na jugozapadu Srbije, u centralnom delu opštine Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim, nalazi se jedno od značajnijih banjskih ...

30/11/2020 0 comment

Mitrovo Polje se po svom položaju nalazi na severozapadnom delu opštine Aleksandrovac. Lokalitet se prostire u predelu sastavaka reka Rasine i Zagrže ...

27/11/2020 0 comment

U mnoštvu životinjskih vrsta koje nastanjuju Taru izdvaja se mrki medved. Mrki medved koji živi na Tari pripada po sistematici tipu evrosibirskog ...

29/11/2020 0 comment

Olimpijski centar Jahorina od  29.11. zvanično pušta skijalište u rad. Zahvaljujući novim snežnim padavinama, pogodnoj temperaturi a najviše ...

30/11/2020 0 comment

Između tri grada, Beograda,Zrenjanina i Vršca, nalazi se pitoma južnobanatska varoš-Kovačica. Ovo mesto je centar vojvođanske naivne umetnosti, koje ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!