fbpx

Zlatibor je savršeno mesto za pripreme sportista i aktivni odmor rekreativaca VIDEO

Zlatibor je savršeno mesto za pripreme sportista i aktivni odmor rekreativaca VIDEO

Idealna nadmorska visina od 1000 metara, veliki broj sunčanih dana, mnogobrojni sportski tereni i prateća infrastruktura, povoljna klima, čist vazduh - razlozi su zbog kojih vrhunski sportisti biraju Zlatibor kao svoju bazu za pripreme. U samom centru najposećenije srpske planine nalaze se sportski parkovi, trim staze, ljubitelje biciklizma čekaju uređene staze različite zahtevnosti, a blage padine omogućavaju da trčanje u prirodi bude pravo uživanje. Na Zlatiboru se susreću kontinentalna i mediteranska vazdušna struja, što pogoduje opštem zdravlju organizma, kao i sportskim aktivnostima. Ovo su neki od predloga za profesionalne sportiste i rekreativce na Zlatiboru.

ZLATIBO R ZA SPORTISTE I REKEREATIVCE 10

1. Trenirajte na fudbalskim terenima - Da na Zlatiboru postoje savršeni uslovi za pripreme fudbalskih ekipa, znaju timovi iz zemlje i regiona koji iz godine u godinu biraju zlatnu planinu za svoje visinske pripreme. U neposrednoj blizini centra Zlatibora, u sastavu Sportskog centra Čajetina, nalazi se tri fudbalska terena, jedan veliki (standardna veličina fudbalskog terena) i dva manja za pripreme. Tereni su na prirodnoj travnatoj podlozi. Fudbalerima su na raspolaganju i četiri fudbalska terena (dva na prirodnoj i dva na veštačkoj podlozi) u sastavu hotela Palisad.

2. Trenirajte na košarkaškim terenima - Ženska košarkaška reprezentacija Srbije tradicionalno se priprema na Zlatiboru, kao i sve veći broj košarkaških ekipa. U sklopu multifunkcionalne sportske hale, na svega stotinak metara od jezera, nalaze se košarkaški tereni u kojima trenira veliki broj ekipa iz zemlje i inostranstva. Košarkaški tereni nalaze se i u okviru sportske hale u Čajetini. Pored zatvorenih, postoje i otvoreni tereni za košarku na tartanu ili na betonskoj podlozi. Na Zlatiboru rade i dva dečja košarkaška kampa u koji svake godine dolaze istaknuti igrači i treneri.

3. Vežbajte na trim stazi - U hladovini borove šume, iznad hotela „Iris“, ka dečijem vrtiću, uređena je savremena trim staza dužine 290 metara, čija podloga je tartan. U naselju Karaula nalazi se trim staza dužine 740 metara koja je formirana na mekoj podlozi. U samom centru, na još nekoliko lokacija nalaze se teretane na otvorenom - u borovoj šumi ispod hotela „Palisad“, kao i na padini ispod košarkaških terena i odmarališta „Sunčani breg“.

4. Trenirajte na teniskim terenima - Poslednjih godina, Zlatibor je destinacija koja privlači i ljubitelje belog sporta. NJima su na raspolaganju četiri terena u sastavu hotela „Palisad“ čija je podloga šljaka i dva terena u sastavu Studentskog odmarališta Ratko Mitrović čija je podloga tartan. Na 2,5 km od magistralnog puta Beograd-Podgorica nalazi se teniski centar „Springs“ koji raspolaže sa sedam šljakastih terena, svlačionicama, teniskim klubom, kafićem i apartmanima za smeštaj.

5. Isprobajte zip line - U adrenalinskoj vožnji možete uživati na nekoliko lokacija. U samom centru Zlatibora, zip line spust moguć je u Avantura parku i u Dino parku. U okviru ski centra Tornik nalazi se i zip line dužine 150 metara i visine oko 15 metara. Da biste isprobali najduži zip line u Srbiji, uputite se ka zlatiborskom selu LJubiš. Dužina trase je 550 metara, visina je 130 metara, a vožnja traje oko minut.

6. Iznajmite bicikle i uživajte u prelepim predelima - Zbog blagih uspona i staza različite dužine i težine, Zlatibor je idealna destinacija za rekreativce i iskusnije bicikliste. Sve staze su vidno obeležene propisnom signalizacijom i prolaze preko najlepših predela planine. Na ski-centru Tornik uređene su četiri biciklističke staze koje nude turistima neponovljiv i jedinstven užitak.

7. Trčite u prirodi - Kao blago ustalasana visoravan, Zlatibor je savršen za rekreativno trčanje. Ambiciozniji trkači mogu se upustiti i u osvajanje vrhova Čigota (1422 m) i Tornik (1496 m). Koji god pravac izabrali, jedno je sigurno - uživaćete u prelepim pejzažima, čistom vazduhu i blagotvornoj klimi.

8. Plivajte u zatvorenom bazenu - Povoljno delovanje vode i aktiviranje različitih grupa mišića čini plivanje idealnim sportom. Osim otvorenih bazena, na Zlatiboru su vam na raspolaganju i zatvoreni bazeni. Gotovo da nema zlatiborskog hotela bez zatvorenog bazena, a najveći, poluolimpijski, nalazi se u Čigoti. Bazen je dimenzija 25m x 12,5m sa nivelisanim dnom dubine, počevši od 1,20m do 1,80m.

9. Posetite Tornik i zimi i leti - Ski centar Tornik se nalazi 9 km od centra Zlatibora na nadmorskoj visini od 1100 do 1490 metara. Opremljen je najmodernijom šestosednom žičarom sa 107 sedišta, a kapacitet je oko 5.400 skijaša na sat. Ski centar Tornik je atraktivan kako zimi, tako i leti. Šestosedna žičara se tokom letnjih meseci koristi za panoramsku vožnju, a od letnjih sadržaja tu su još i „tjubing“, bob na šinama, avantura park, teren za mini golf, multifunkcionalni sportski tereni i zip line.

10. Probajte čuvenu pastrmku u selu LJubiš - Selo LJubiš nalazi se 25 kilometara od centra Zlatibora. Netaknuta priroda krasi zavičaj našeg pesnika LJubivoja Ršumovića. Kroz selo protiče reka LJubišnica na kojoj su izgrađeni ribnjaci kalifornijske pastrmke, pa ne propustite posetu lokalnim kafanama u kojima ćete pored pastrmke, uživati i u proji, kajmaku, siru i ostalim zlatiborskim specijalitetima.

Medije

Podeli ovu vest

26/04/2023 0 comment

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s ...

03/05/2023 0 comment

Prve goste Mataruška Banja primila je još krajem 19.veka. Od tada do danas bila je domaćin i onima kojima je trebalo lečenje ali i onima kojima je ...

13/05/2023 0 comment

Selo Vlakča nalazi se podno planine Rudnik, na dvadeset petom kilometru od Kragujevca i na dvanaest kilometara od Topole. Geografski je centar ...

05/05/2023 0 comment

Prelepu Đerdapsku klisuru nazivaju samoniklom botaničkom baštom. Koliko je to područje zanimljivo za botaničare svedoči i podatak da je Josif Pančić ...

22/05/2023 0 comment

Letnja sezona na Kopaoniku počinje u drugoj polovini juna. Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan ...

23/05/2023 0 comment

Dok prilazite slapovima reke Sopotnice, ništa ne upućuje na to kakvo prirodno blago ćete videti. Dok se krećete uzanim makadamski putem, kojim se ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti