fbpx

Tašmajdanski park - svedok burne srpske istorije

Tašmajdanski park - svedok burne srpske istorije

TAŠMAJDAN - Današnji lepo uređeni park u centru Beograda, nastao na prostoru nekadašnjeg kamenoloma, nosi ime po turskoj reči za mesto sa koga se vadio kamen.

Tašmajdan je vekovima predstavljao glavni gradski izvor kamena, a kasnije i šalitre. Prirodni tuneli u stenama ispod njega služili su građanima i vlastima kao skloništa, a onda i kao skladišta i skrovišta. Turci, naravno, nisu bili prvi koji su otkrili obilni izvor građevinskog materijala. Tašmajdan je obavljao istu funkciju najmanje dva milenijuma unazad, još od vremena Rimljana. Od njegovog krečnjaka napravljeni su oni rimski sarkofazi koji leže svuda po gradu i istesan je svaki kamen ugrađen u Beogradsku tvrđavu.

Kroz slavnu istoriju, nekadašnji kamenolom "Tašmajdan", bio je mesto mnogih sportskih, muzičkih i kulturnih dešavanja.

Gotovo smo zaboravili kakav je značaj imao ovaj sportski centar za Beograđane. Oni stariji sećaju se Dejvis kupa, prvog Svetskog prvenstva u rukometu za žene, boks-mečeva, ali i fudbalske utakmice "fića" na popularnom Tašu. Retke snimke predimenzionirane lopte, te 1978. zabeležio je Dragan Stanić.

"Velika lopta klasika - učestvovali su npr. Džo, gromada od čoveka za koga ne znam kako je ušao u tog 'fiću', Peca Dobrosavljev, i on je nažalost pokojni. Bilo je interesantno, nije bilo lupanja auta već koliko je moglo da se manevriše po onoj šljaci", priseća se Dragan Stanić.

Zvuči neverovatno, ali na pesku "Tašmajdana" je održana i jedina beogradska korida. Te davne 1971. - španski toreadori i pravi bikovi u centru Beograda.

"Korida je bila interesantna jer je prvi put gledamo. Posle, čitajući razne novinske izveštaje, ukapirali smo da su to uglavnom stariji bikovi, istrošeni, a ja sad znam da su u pravoj koridi bikovi od 500-600 kilograma, a ono su bile neke rage od 300 kila".

Sportski stadion "Tašmajdan" nije zaštićen kao spomenik kulture, ali je deo celine Stari Beograd, koja je pod prethodnom zaštitom.

Taj deo Beograda značajan je zbog mesta čitanja Hatišerifa, starog seizmološkog zavoda, Crkve Svetog Marka i zgrade glavne pošte, koji su proglašeni kulturnim dobrima.

 Ovaj istorijski prostor značajan prostor, nudi brojne parkovske sadržaje: mogućnost za šetnju i opuštanje u ugostiteljskim objektima, fitnes centar na otvorenom, tri dečija igrališta sa maštovitim rekvizitima, kao i odvojen i ograđen prostor za kućne ljubimce.

Na obodu parka uzdiže se najistaknutijie obeležje – crkva Sv. Marka, izgrađena po ugledu na srednjevekovni manastir Gračanicu. Centralno mesto u parku zauzima muzička fontana i veliko šahovsko polje namenjeno starijim građanima.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti