fbpx

Leto na Adi Ciganliji, puno doživljaja

Leto na Adi Ciganliji, puno doživljaja

Nekadašnje ostrvo, današnje poluostrvo Ada Ciganlija, nastalo je na četvrtom kilometru reke Save od njenog ušća u Dunav. Neki hroničari naziv ovog ostrva pronalaze u složenici keltskih reči singa (ostrvo) i lia (podvodno zemljište), pa se tako došlo do reči „singalija“ od koje će u kasnijoj transkripciji nastati reč „ciganlija“.

Ada Ciganlija je do danas očuvala svoja prirodna bogatstva, koja čine dinamičan ekosistem i predstavljaju svojevrsnu ekološku oazu nedaleko od centra grada. U prirodnoj simbiozi flore i faune, ostrva, reke i jezera, sa osobinama jedinstvenog ekosistema, stvorena je prijatna mikroklima, potpuno drugačija od gradske žege. Još postoje delovi „netaknute prirode“ obrasli divljom vegetacijom.

Savsko jezero, dugo 4,2 km i prosečno široko 200 m, sa dubinom između četiri i šest metara, rezervoar je pijaće vode Beogradskog vodovoda i spada u zonu najstrože zaštite vodoizvorišta od strateškog značaja za grad Beograd. Sa oko 6 km uređenih plaža, Savsko jezero predstavlja najveće otvoreno kupalište u Republici Srbiji, čija poseta tokom letnje kupališne sezone dostiže i 150.000 posetilaca na dnevnom nivou. Plaže Savskog jezera su u celosti uređene i opremljene neophodnim infrastukturnim objektima što ih, u celini gledano, čini jednim od najvećih i najlepših kupališta na veštačkim jezerima u čitavoj Evropi. Plaže Savskog jezera tokom prethodnih 11 godina nosilac najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet u turizmu, zaštitu životne sredine i bezbednost na kupalištu „Plava zastava“, koje podrazumeva ispunjavanje izuzetno strogih zahteva značajnih međunarodnih činilaca.

Potreba da se na Adi Ciganliji uredi najveća gradska plaža, učinila je da Savsko jezero postane višenamensko i multifunkcionalno. Koristi se za sport, rekreaciju i aktivno provođenje slobodnog vremena posetilaca Ade Ciganlije. Na jezeru je održano na stotine državnih, evropskih i svetskih prvenstava u sportovima na vodi. Jezero okružuje 7,7 km duga osvetljena šetališna staza, biciklistička staza i šljunkovita plaža. Oko njega se razvio urbano – sportski ambijent, ušuškan u zelenilo i travnjake.

Ada Ciganlija biciklizam 800x635
Ada Ciganlija je danas najveći sportski, rekreativni, kulturni i zabavni centar u Beogradu, koji u svojoj ponudi sadrži preko 50 otvorenih sportskih igrališta (rukomet, fudbal, tenis, košarka, 3h3, bejzbol, ragbi, golf, odbojka na pesku, kriket, padel), adrenalinske aktivnosti (bandži džamp, avantura park, pejntbol, akva ski, traka za skijanje, ronjenje), velnes programe, zabavne programe i sadržaje za najmlađe posetioce (grad na vodi, pedaline, park nauke, vožnje vozićima, piknik prostor, dečija igrališta), rekreativne aktivnosti (trim park, trim staze, biciklizam, vožnja rolera, mini golf, vežbanje joge).

Ada Ciganlija skijanje na vodi 800x635

Ada Ciganlija odbojka na pesku 800x635

Ada Ciganlija avantura park 800x635

Ada Ciganlija teren tartan 800x635

Ada Ciganlija jump 800x635

 Ada Ciganlija je jedini gradski park u celosti dostupan, uređen i prilagođen osobama sa posebnim potrebama. Centar za osobe sa invaliditetom, koga čine multifunkcionalni objekat i višenamensko sportsko igralište namenjen je sportu i rekreaciji osoba sa posebnim potrebama.

Ugostiteljsku ponudu Ade Ciganlije čini više od 60 lokala (restorana, kafića), raspoređenih oko jezera i desetine splav-restorana na Savi. Ugostiteljski objekti, nude široku ponudu tokom cele godine, u vidu najraznovrsnijih gastronomskih čarolija, koktel majstorija, organizacija svečanosti, proslava, promocija, ali i noćnih provoda za svačiji ukus.
Godišnje se na Adi Ciganliji održi preko 300 manifestacija, promocija, festivala, tim bildinga, a prema nezvaničnim statistikama, Adu Ciganliju prosečno u toku godine poseti oko četiri miliona posetilaca, kako domaćih, tako i turista iz inostranstva.

Ada Ciganlija vece obala 800x635

Ada baner 1200x110px

 

Podeli ovu vest

15/06/2022 0 comment

Nekada su putovanja vozom predstavljala pravu poslasticu. Ritmičan zvuk lokomotive, lagana vožnja po šinama, brzinom idealnom za razgledanje ...

03/08/2022 0 comment

Od 04. do 06. avgusta u Vrnjačku Banju stižu legende svetske elektronske scene među kojima su Marco Carola, Joseph Capriati, Jamie Jones, Kolsh, ...

08/08/2022 0 comment

U selu Mionica kod Kosjerića, Eko etno selo GOSTOLJUBLJE - godinama privlači veliku pažnju turista, svih onih koji su željni gostoljubivosti i lepe ...

07/07/2022 0 comment

Kopaoničko faunističko bogatstvo je uslovljeno centralnim položajem Kopaonika na Balkanskom poluostrvu, razuđenošću reljefa i bogatstvom flore, ...

09/08/2022 0 comment

Zlatibor je idealna destinacija za aktivan odmor sa nizom sadržaja koje svako može da otkrije u skladu sa svojim interesovanjima i upotpuni svoj ...

09/08/2022 0 comment

Prva polovina 2022. godine odaje nam utisak da se novosadski turizam u potpunosti oporavio od zastoja uzrokovanog pandemijom korona virusa i vratio ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti