fbpx

Vinarija Vojnović – panonska i jadranska jedra

Vinarija Vojnović – panonska i jadranska jedra

U turističkoj ponudi novosadskog područja Begeč je već poznat po Parku prirode „Begečka jama“, Čardi Kod Braše, Čardi na Jami, Cvejinom salašu i odnedavno po Vinariji Vojnović. To je porodična vinarija koju su 2016. osnovali Sava i Nina Vojnović sa kćerkama Tijanom i Jelenom. Vojnovići nisu skorašnji vinari, jer postoji duga tradicija gajenja vinograda i proizvodnje vina kod Vojnovića iz Srema kao i kod Dalmatinaca iz okoline Šibenika, odakle potiče Nina Vojnović.

Zaštitni znak vinarije su jedra – ona panonska kao i jadranska, ali i prepoznatljiva nota modernosti budući da porodičnu vinarsku tradiciju danas u nove mogućnosti uvodi enolog vinarije, Tijana Vojnović.

Proizvodnju vina Vojnovići su zasnovali na brižljivo negovanim vinogradima u okolini Ljube i na sledećem sortimentu grožđa: grašac beli, rajnski rizling, šardone, merlo, kaberne sovinjon, muskat hamburg. U ponudi su sledeća vina: Vojnović Chardonnay, Vojnović Grašac Beli, Vojnović Rajnski Rizling, Vojnović Rose, Vojnović Cuvée (merlo i kaberne sovinjon) i Војновић Пуна Једра (merlo i kaberne sovinjon barique). To su kvalitetna vina nastala pažljivim odabirom sorti grožđa, odmerenim poštovanjem modernih trendova i tehnologija u vinogradarstvu i vinarstvu i uvažavanjem tradicije na način da karakteristikama vina zaintrigiraju i osvoje ljubitelje ovog božanskog pića. Može se reći da se radi o vinima koja svedoče o balansu između mladosti i iskustva, te novih tehnologija i tradicije, ali i o prednostima fruškogorskog teroara što se oseća u svakoj čaši vina.

Kvalitet vina Vinarije Vojnović prepoznat je i u okruženju o čemu svedoče sledeće nagrade: Januarski međunarodni sajam vina u Temerinu, 2019. (velika zlatna medalja Војновић Пуна Једра 2017); Sajam fruškogorskih vina Inđija, 2019. (apsolutni pobednik Војновић Пуна Једра 2017); Dani vina Rivica, 2019. (najbolje belo vino manifestacije Vojnović Chardonnay 2018) i Dani vina Rivica, 2021. (najbolji roze manifestacije Vojnović Rose 2020).

Degustaciona sala Vinarije Vojnović može da primi do deset osoba. Uz vinariju u Begeču se nalazi i vinograd koji čini da se čitav prostor doživi kao prijatno mesto za uživanje u vinima i pogledu koji iz svakog ugla dotiče vinovu lozu. Ovaj otvoreni prostor, tik uz vinograd, može biti prijatno mesto za petnaest osoba.

Turistički program podrazumeva obilazak vinarije, predstavljanje vina uz degustaciju i kupovinu, kratke natuknice o vinskom bon-tonu, te zalogaje za razdvajanje vina (selekcija sireva i suhomesnatih proizvoda) ili kotlić.

Porodica je ona početna i krajnja tačka koja sigurnim koracima diže ovu vinariju na mapu panonskih vinskih puteva, a planovi koji se u tom sigurnom okrilju konstruišu odnose se na novu degustacionu salu i brod kojim će gosti vinarije krstariti Dunavom. Plovidba je sinonim za ideju koja sublimira sadašnje i buduće vreme porodice Vojnovića, jer ploviti se mora, pa neka onda to bude punim jedrima.


Autor: Gordana Stojaković/TONS

 

Podeli ovu vest

26/04/2023 0 comment

Nedaleko od Valjeva nalazi se selo Brankovina, koje je tokom devetnaestog veka steklo svoju slavu, kroz dramatične događaje tog vremena. Zato ga, s ...

03/05/2023 0 comment

Prve goste Mataruška Banja primila je još krajem 19.veka. Od tada do danas bila je domaćin i onima kojima je trebalo lečenje ali i onima kojima je ...

13/05/2023 0 comment

Selo Vlakča nalazi se podno planine Rudnik, na dvadeset petom kilometru od Kragujevca i na dvanaest kilometara od Topole. Geografski je centar ...

22/05/2023 0 comment

Letnja sezona na Kopaoniku počinje u drugoj polovini juna. Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan ...

23/05/2023 0 comment

Dok prilazite slapovima reke Sopotnice, ništa ne upućuje na to kakvo prirodno blago ćete videti. Dok se krećete uzanim makadamski putem, kojim se ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti