fbpx

Zavetni hrast u selu Divljana , čudo prirode

Zavetni hrast u selu Divljana , čudo prirode

 

Zavetni hrast kod Bele Palanke verovatno je najstarije drvo na Balkanu.Istorija beleži da su ga zasadili podanici makedonskog cara Samuila, pre tačno 1023 godine, pa ovo drvo prečnika tri metra i velike razgranate krošnje predstavlja spomenik prirode od velikog značaja.

Hrast “Miro” nalazi se u selu Divljane, u podnožju Suve planine, u blizini Manastira Svetog Dimitrija, na oko pedesetak kilometara od Niša i šest kilometara od Bele Palanke.

Na crkvenoj je zemlji, drvo je zavetno, sa urezanim krstom, i oko njega su se do pre nekoliko godina na Svete Trojice okupljali meštani, uz litiju. Stablo u donjem delu ima veliku šupljinu u koju mogu da stanu sto i dve stolice, što ga čini posebno neobičnim.

Srednjovekovni manastir posvećen Svetom Dimitriju takođe je interesantan. Po predanju je zadužbina Mrnjavčevića i potiče iz 14. veka, mada postoje tragovi u povelji vizantijskog cara Vasilija Drugog iz 11. veka da je podignut u 9. veku.

Manastir je kroz istoriju bio bogat, sa velikim posedima i školom u 16. veku, jednom od tri hrišćanske škole između Carigrada i Beograda.
Leči i čuva zakopano blago

Hrast se u selu Divljane i okolini smatra velikom svetinjom, a pripisuju mu se u narodu i isceliteljska svojstva. Nedaleko je još jedan hrast kitnjak star pet stotina godina, za koji meštani takođe tvrde da ima izvesnu “bioenergiju” i da pomaže kod mnogih bolesti.

Iako je drvo poštovano, tragači za zlatom se ne ustručavaju da kopaju u blizini, pošto postoji verovanje da su zavetni hrastovi Turcima služili kao orijentir za skrivanje blaga.

Razlog je njihova dugovečnost i saznanje da ga meštani neće poseći, a nedaleko od Divljanskog hrasta je prolazio centralni put prema Istanbulu kojim su se kretali karavani sa zaplenjenim dragocenostima.

Lužički hrast ove vrste može da živi i dve hiljade godina, kažu stručnjaci, tako da ostaje nada da će hrast iz Divljana biti atrakcija i za buduće generacije.

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

11/03/2024 0 comment

Banja Koviljača, jedna od najlepših i najlekovitijih banja Balkana, nalazi se u zapadnoj Srbiji, u zagrljaju reke Drine i šumovite planine Gučevo, na ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

25/03/2024 0 comment

Rezervat prirode GORNJE PODUNAVLJE predstavlja mozaik očuvanih ritova, hrastovih i vrbovo-topolovih šuma, slatinskih livada i pašnjaka okruženih ...

25/03/2024 0 comment

 U ski centru Kopaonik, od ponedeljka 25.03.2024.g. pa do zatvaranja zimske sezone, skijaši će moći da iskoriste popust od 30% na cene ski ...

26/03/2024 0 comment

U bilo koje doba godine park prirode Palić nudi nešto novo, neponovljivo, inspirativno. Asocijacijom na davno izgubljeni raj, ovo sazvučje prirode i ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti