fbpx

Zimska fantazija u Novom Sadu

Zimska fantazija u Novom Sadu

Zimsko doba nam je stiglo, a sa njim i brojne zimske radosti, praznici, darivanja, veselja i druženja. Brojne manifestacije koje nas očekuju u prazničnom periodu, kao i na samom početku naredne godine, doprineće novosadskoj Zimskoj fantaziji, a ulaskom u Novu godinu, grad Novi Sad i zvanično će postati Evropska prestonica kulture.

Zimnska Fantazija Novi Sad Sr 1 1536x840

Da bi vaša Zimska fantazija bila potpuna, tu je i magična „Ledena šuma“! Tokom decembra i januara staze Dunavskog parka pretvaraju se u klizališta, dok sijalicama okićeno drveće pretvara ceo park u pravu zimsku bajku koja mami radost i osmehe. Pred sam doček Nove godine, već tradicionalno Novi Sad je domaćin Božićno-novogodišnjim koncertima, dok će Noćni bazar, pred sam kraj decembra meseca, pružiti večernju zabavu i uvertiru za novogodišnji provod. Za sve zaljubljenike u trail trčanje, hiking i nordijsko hodanje, kraj ove godine obeležiće se održanjem druge po redu zimske trke pod nazivom “Winter Trail Race” na Fruškoj gori.

Novosadska zimska fantazija ne može se u potpunosti doživeti, ako barem jedan dan ne posvetite obilasku čuvenih čardi, salaša ili vinarija na Fruškoj gori. Topla i ušuškana atmosfera na ovim čarobnim mestima u okolini Novog Sada obogatiće vaš boravak. Prijatelji, vino, pucketanje vatre iz kamina i tamburaši uz odlične gastronomske užitke, učiniće vaš boravak nezaboravnim!

Za najmlađe članove vaše porodice idealna mesta za pešačenje i sankanje tokom zimskih meseci nalaze se na obroncima Fruške gore, zato pogledajte naše predloge za produženi vikend tokom decembra i januara. Za informacije o smeštaju u Novom Sadu posetite sajt Turističke organizacije Grada Novog Sada.

Zimska Fantazija Novi Sad Fruska gora 1536x850

A kada zima uđe u svoj zenit, i kada ponoć najavi dolazak 2022. godine, Novi Sad ulazi u godinu tokom koje će nositi prestižnu titulu – Evropska prestonica kulture!

U godinu titule Novosađani i njihovi gosti ući će programskim lukom „Doček“, kojim se proslavlja interkulturalnost. Kao jedinstvena proslava u Evropi, „Doček“ spaja dve Nove godine, dva dana, dva računanja vremena, dva pisma i dve umetnosti.

Na dan ispraćaja 2021. godine, 31. decembra, biće izvedena predstava „Tesla izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta u centru Novog Sada. Doček 2022. godine obeležiće i festival svetla „Tesla – svetlosna galerija”, kao i brojni koncerti koji će biti održani u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Upravo najsvečaniji dan u okviru „Dočeka“ biće 13. januar kada je zakazano otvaranje koje će obeležiti multimedijalna predstava „Zeniteum :: 2022”. Multimedijalna predstava će kroz umetnost slaviti velika imena srpske nauke – Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Svečano otvaranje obeležiće i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena” u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više desetina lokacija u gradu, koji će početi već 12. januara, a planirani su i za 13, 14. i 15. januar.

Odmah nakon „Dočeka“, programski luk „Seobe“ počeće 1. februara, na Dan grada Novog Sada, a obeležiće opera Srpskog narodnog pozorišta „Vladimir i Kosara“ kao i dve velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o istoriji Novog Sada – jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine. Ovaj programski luk obuhvatiće i jedinstven paviljon književnosti „Seobe duša”, koji startuje 03. marta, na Novosadskom sajmu uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umetnički performans.

Tokom čitave 2022. godine Novi Sad će se kao Evropska prestonica kulture predstaviti kroz više od 1500 kulturnih događaja, uz učešće oko 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, a detaljan program možete pronaći na zvaničnom sajtu „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

 Sve važne turističke informacije naći ćete na sajtu www.novisad.travel ili na Facebook i Instagram profilu, a pre obilaska grada, očekujemo Vas u našim info centrima, gde možete dobiti besplatne primerke brošura i mapa.

Vidimo se u Novom Sadu!

Medije

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti