fbpx

Leto na Adi Ciganliji, puno doživljaja

Leto na Adi Ciganliji, puno doživljaja

Nekadašnje ostrvo, današnje poluostrvo Ada Ciganlija, nastalo je na četvrtom kilometru reke Save od njenog ušća u Dunav. Neki hroničari naziv ovog ostrva pronalaze u složenici keltskih reči singa (ostrvo) i lia (podvodno zemljište), pa se tako došlo do reči „singalija“ od koje će u kasnijoj transkripciji nastati reč „ciganlija“.

Ada Ciganlija je do danas očuvala svoja prirodna bogatstva, koja čine dinamičan ekosistem i predstavljaju svojevrsnu ekološku oazu nedaleko od centra grada. U prirodnoj simbiozi flore i faune, ostrva, reke i jezera, sa osobinama jedinstvenog ekosistema, stvorena je prijatna mikroklima, potpuno drugačija od gradske žege. Još postoje delovi „netaknute prirode“ obrasli divljom vegetacijom.

Savsko jezero, dugo 4,2 km i prosečno široko 200 m, sa dubinom između četiri i šest metara, rezervoar je pijaće vode Beogradskog vodovoda i spada u zonu najstrože zaštite vodoizvorišta od strateškog značaja za grad Beograd. Sa oko 6 km uređenih plaža, Savsko jezero predstavlja najveće otvoreno kupalište u Republici Srbiji, čija poseta tokom letnje kupališne sezone dostiže i 150.000 posetilaca na dnevnom nivou. Plaže Savskog jezera su u celosti uređene i opremljene neophodnim infrastukturnim objektima što ih, u celini gledano, čini jednim od najvećih i najlepših kupališta na veštačkim jezerima u čitavoj Evropi. Plaže Savskog jezera tokom prethodnih 11 godina nosilac najvišeg međunarodnog priznanja za kvalitet u turizmu, zaštitu životne sredine i bezbednost na kupalištu „Plava zastava“, koje podrazumeva ispunjavanje izuzetno strogih zahteva značajnih međunarodnih činilaca.

Potreba da se na Adi Ciganliji uredi najveća gradska plaža, učinila je da Savsko jezero postane višenamensko i multifunkcionalno. Koristi se za sport, rekreaciju i aktivno provođenje slobodnog vremena posetilaca Ade Ciganlije. Na jezeru je održano na stotine državnih, evropskih i svetskih prvenstava u sportovima na vodi. Jezero okružuje 7,7 km duga osvetljena šetališna staza, biciklistička staza i šljunkovita plaža. Oko njega se razvio urbano – sportski ambijent, ušuškan u zelenilo i travnjake.

Ada Ciganlija biciklizam 800x635
Ada Ciganlija je danas najveći sportski, rekreativni, kulturni i zabavni centar u Beogradu, koji u svojoj ponudi sadrži preko 50 otvorenih sportskih igrališta (rukomet, fudbal, tenis, košarka, 3h3, bejzbol, ragbi, golf, odbojka na pesku, kriket, padel), adrenalinske aktivnosti (bandži džamp, avantura park, pejntbol, akva ski, traka za skijanje, ronjenje), velnes programe, zabavne programe i sadržaje za najmlađe posetioce (grad na vodi, pedaline, park nauke, vožnje vozićima, piknik prostor, dečija igrališta), rekreativne aktivnosti (trim park, trim staze, biciklizam, vožnja rolera, mini golf, vežbanje joge).

Ada Ciganlija skijanje na vodi 800x635

Ada Ciganlija odbojka na pesku 800x635

Ada Ciganlija avantura park 800x635

Ada Ciganlija teren tartan 800x635

Ada Ciganlija jump 800x635

 Ada Ciganlija je jedini gradski park u celosti dostupan, uređen i prilagođen osobama sa posebnim potrebama. Centar za osobe sa invaliditetom, koga čine multifunkcionalni objekat i višenamensko sportsko igralište namenjen je sportu i rekreaciji osoba sa posebnim potrebama.

Ugostiteljsku ponudu Ade Ciganlije čini više od 60 lokala (restorana, kafića), raspoređenih oko jezera i desetine splav-restorana na Savi. Ugostiteljski objekti, nude široku ponudu tokom cele godine, u vidu najraznovrsnijih gastronomskih čarolija, koktel majstorija, organizacija svečanosti, proslava, promocija, ali i noćnih provoda za svačiji ukus.
Godišnje se na Adi Ciganliji održi preko 300 manifestacija, promocija, festivala, tim bildinga, a prema nezvaničnim statistikama, Adu Ciganliju prosečno u toku godine poseti oko četiri miliona posetilaca, kako domaćih, tako i turista iz inostranstva.

Ada Ciganlija vece obala 800x635

Ada baner 1200x110px

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti