fbpx

Novi Sad – grad festivala

Novi Sad – grad festivala

Tokom proleća i leta Novi Sad diše punim plućima i sa mnoštvom događaja u gradu i okolini opravdava titulu jedne od omiljenih destinacija turista iz celog sveta. Festivalska atmosfera na ulicama Novog Sada počinje već sa prvim zracima sunca, kulminira tokom vrelih letnjih dana i traje do prvih jesenjih kiša.

Maj je mesec velikih i značajnih dešavanja za Novi Sad i njegovu okolinu. S idejom umrežavanja i veće vidljivosti muzejske zajednice u Srbiji, nastala je manifestacija Muzeji za 10, koji se ove godine održala od 15. do 19. maja na više lokacija u gradu, među kojima je i Turistička organizacija Grada Novog Sada. U saradnji sa Udruženjem umetnika sa Petrovaradinske tvrđave „Likovni krug“, do 10. juna postavljena je izložba „Van zaborava“ na kojoj su predstavljene skulpture, grafike i slike 12 preminulih članova tog udruženja.

Do 26. maja Novi Sad je domaćin najvećeg sajamskog događaja u Srbiji i jednog od najvećih evropskih događaja u oblasti poljoprivrede. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji ove godine obeležava 90 godina postojanja, okuplja najznačajnije kompanije u agroindustriji, poljoprivrednoj proizvodnji, mehanizaciji, kao i najbolje u stočarstvu. Postao je zaštitni znak Novosadskog sajma, najstarije sajamske kuće u Srbiji, koja ove godine proslavlja 100. rođendan. Ove godine učestvuje 1.100 izlagača iz 25 zemalja širom sveta.

Sterijino pozorje, stalni festival domaćeg dramskog teksta, takmičarskog karaktera od 26. maja do 3. juna okupiće profesionalna pozorišta i grupe iz zemlje i inostranstva s predstavama rađenim po tekstovima naših pisaca, kao i domaća pozorišta sa predstavama rađenim po tekstovima stranih pisaca.

U okviru Evropske smotre srpskog folklora dijaspore 27. i 28. maja Novi Sad će posetiti blizu 3.000 folkloraša iz Francuske, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Mađarske.

Najveći festival stvaralaštva za decu u Jugoistočnoj Evropi i najstariji festival te vrste u Evropi – 66. Zmajeve dečije igre održaće se od 5. do 11. juna u Novom Sadu i okolnim naseljima. Profesionalni umetnici i najmlađi učesnici imaće priliku da predstave sopstvene umetničke veštine, da afirmišu dečije i omladinsko stvaralaštvo. Programske lokacije su u otvorenom i zatvorenom prostoru, a učešće i poseta svim sadržajima festivala je besplatna.

Manifestacija internacionalnog karaktera „Ritam Evrope“ kojom se proslavlja Dan pobede nad fašizmom, održaće se u Limanskom parku 9. juna. Obuhvatiće kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta, i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Jubilarni, 20. festival vina „Interfest“, kojom se promovišu vinska kultura i proizvodi iz Vojvodine i cele Srbije, kao i svake godine okupiće više od 100 vinskih kuća, kao i preko 500 različitih vinskih etiketa iz zemlje i regiona. Pored izlaganja i degustacije vina na Trgu slobode od 15. do 17. juna u okviru „Interfesta“ se održavaju stručna predavanja i promocije iz oblasti proizvodnje vina, edukativna predavanja za posetioce, kao i kulturno-zabavni program.

Između 22. i 25. juna Novi Sad će posetiti gosti iz više od 30 zemalja sveta, koji u naš grad dolaze povodom najmasovnijeg evropskog zvaničnog kupa u badmingtonu, za igrače uzrasta do 17 godina i otvorenog Мeđunarodnog turnira za mlađe uzrasne kategorije - Serbian U17 Youth International Novi Sad.
Poslednje dve i po decenije, svake godine 1. jula u Železničkom parku održava se Blokstok, festival rok muzike. Besplatan ulaz i jedinstven ambijent parka u vrelim julskim danima izdvajaju ga u odnosu na slične događaje tog tipa. Posebno mu se raduju mladi, neafirmisani bendovi koji svake godine dobijaju priliku da predstave svoj muzički talenat pred novosadskom publikom.

Jul u Novom Sadu nezamisliv je bez „Exita“, višestruko nagrađivanog internacionalnog muzičkog festivala, koji od 2000. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi okuplja više od 1000 izvođača i ogroman broj gostiju iz celog sveta. Za najbolji evropski festival proglašen je 2007, 2013. i 2016, dok je izborom Saveta za regionalnu saradnju 2017. proglašen za Šampiona regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Nemerljiv turistički značaj „Exita“ za Novi Sad i Srbiju posebno ističu i renomirani svetski mediji koji prate savremene trendove u muzici. Ove godine, održaće se od 6. do 9. jula.

Početnici i profesionalni svirači iz celog sveta, poslednje dane avgusta provode upravo u Novom Sadu, na Festivalu uličnih svirača – Gradić festu, koji se održava od 24. do 26. avgusta na nekoliko lokacija u gradu i Podgrađu. Na ovom događaju predstavljaju se ne samo muzičari, već i plesači, pozorišne trupe, akrobate i sve to izgleda kao velika umetnička radionica na otvorenom, gde su umetnici i publika ravnopravni učesnici. Novi koncept festivala, pored dosadašnjeg muzičkog i umetničkog, obuhvata i filmski program, žurke, pozorišne predstave i predavanja.
Kompletan spisak događaja u Novom Sadu i okolini možete pronaći klikom ovde. Koji god događaj da posetite, Novi Sad će vas i u predstojećoj sezoni sigurno srdačno dočekati.

Interfest Aleksandar Milutinović rsz

 

Podeli ovu vest

29/12/2023 0 comment

Vlada Republike Srbije usvojila je danas uredbu o dodeli 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u zemlji kojom se maksimalna vrednost vaučera ...

01/04/2024 0 comment

Savim posebno mesto za meštane kraljice banjskog turizma predstavlja "Most ljubavi" na koji dolaze mladi širom Srbije i inostranstva da zaključaju ...

14/03/2024 0 comment

Iako slična po gostoprimstvu njihovih domaćina, svako etno selo na području Sremske Mitrovice,  na sebi svojstven način čuva tradiciju, kulturu ...

12/04/2024 0 comment

Semeteško jezero na Kopaoniku – jezero koje u sebi krije jedan zanimljiv prirodni fenomen - jezero po kojem ostrva plove. Ovde možeš da uradiš ono ...

13/04/2024 0 comment

Prelepa Bobija, koja je prava oaza netaknute priode je planina u Zapadnoj Srbiji u predelu pod nazivom Azbukovica, nalazi se između desne obale ...

18/04/2024 0 comment

Područje opštine Požega pogodno za bird watching – posmatranje ptica, koje je u Evropi vrlo popularno a u Srbiji je tek u povoju. Može se videti ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti