Vinarija "VRBICA"-vrhunska vina iz Šumadije

Vinarija "VRBICA"-vrhunska vina iz Šumadije

Pre više od sto pedeset godina, padine Venčaca, Vrbičkih i Orašačkih brda bile su prekrivene vinogradima. Prema prvom popisu koji je zabeležen davne 1898 godine, Vrbica je imala osamdeset četiri hektara pod vinovom lozom. 1903 godine osniva se i slavna VENČAKA VINOGRADARSKA ZADRUGA, jedinstvena na Balkanu, koja pored proizvodje tristotinehiljada litara raznih vina proizvodi i penušava vina.

Venčačka Vinogradarska Zadruga je ubrzo postala slavna ne samo u Srbiji nego i na Balkanu te se beleže posete poznatih ljudi toga doba kao i zvaničnih delegacija kao što su: Eleonora Ruzvelt, Franš Depere... Bilo je to blistavo vreme vinogradara i vinara sa Venčaca i Vrbičkih brda. A onda je došlo vreme propadanja, za kratko vreme vinogradi oko Aranđelovca su iskrčeni a dobro vino sa Venčaca i Vrbičkih brda palo je u zaborav.

Tačno sto godina od osnivanja Venčačke vinogradarske zadruge tj. 2003 godine na južnim obroncima Orašačkih i Vrbičkih brda na mestu koje se od davnina zove „Vinogradi" nikli su novi čokoti a sa njima i Vinarija "VRBICA" koja tako nastavlja trdiciju gajenja vinove loze i spravljanja vina na ovim prostorima.

vinarija zadruga

Danas Vinarija "VRBICA" ima deset hektara vinograda, gde se uzgajaju visokokvalitetne sorte belog i crvenog grožđa poreklom iz Francuske i proizvodi oko tridesetpet hiljada litara vina godišnje. Od crvenih sorti grožđa uzgajaju se merlo, kaberne sovinjon i game a od belih sovinjon blan, rajnski rizling i šardone. U samom srcu vinograda otvoren je i restoran gde se uz raznovrsne specijalitete služe i vina Vinarije VRBICA. Pored restorana u izgradnji je i vinarija koja se nalazi u neposrednoj blizini restorana i koja je delimično u funkciji.
Restoran Tarpoš nalazi se na brdu, u samom srcu vinograda Vinarije Vrbica. Pored vina iz naše vinarije i raznovrsnih kulinarskih specijaliteta, uz vaš obrok nudimo i čaroban pogled na celu Šumadiju sa nekog od tremova rastorana.

vinarija vrbica restora

U ponudi restorana su specijaliteti internacionalne i nacionalne kuhinje, spremani za vas od pažljivo biranih svežih namirnica, od kojih prednost imaju domaći proizvodi iz šumadijskog kraja. Na vinskoj karti nalaze se vina iz naše vinarije: od crvenih to su Tarpoš (Merlot barrique) i Orašac (Cabernet Sauvignon barrique), a od belih Venčac (Rizling Rajnski), Lipar (Sauvignon Blanc) i Menuet (Chardonnay i Chardonnay barrique).

Ukupan kapacitet restorana čini 180 mesta, sa 120 mesta unutra i 60 mesta na tremovima i u bašti. Obezbeđen je parking za oko sto vozila, uključujući i autobuse.

U ponudi je i organizovanje grupnih poseta vinogradu sa degustacijom vina kao i upoznavanjem tehnologije proizvodnje vina, na samom mestu gde naša vina nastaju.

U vinariji Vrbica je posebna pažnja posvećena proizvodnji Venčaca, inače prvencu i ponosu ove vinarije. Venčac, suvo velo vino, proizveden je od pažljivo biranih grozdova sorte Rajnski Rizling, iz sopstvenog vinograda. Odlikuje se slamnasto žutom bojom sa zelenkastom nijansom. Miris podseća na zelenu jabuku ili ranu breskvu. Ukus je pun, svež, voćni, sa dobro usklađenom voćnom slašću i kiselinama. Odlično se slaže sa jelima od morske i rečne ribe, belim mesom, mladom prasetinom, grilovanm povrćem i mnogim srpskim predjelima. Preporučena temperatura serviranja je 9 – 11 C.

vino vencac unutrasnja

Orašac barrique, suvo crveno vino, spravljen je od grožđa sorte Cabernet Sauvignon. Proizvedeno po savremenoj tehnologiji, ovo vino je odležalo u barik buradima u čemu se i krije tajna njegovog harmoničnog ukusa i vrhunskog kvaliteta. Odlikuje se čistom purpurno crvenom bojom i kristalnom bistrinom. Miris je kompleksan, sa lepim tonovima barika i asocijacijama na sitno crveno voće. Pun, voćni, blago opori ukus sa glatkim i mekim taninima, karakterističnim za ovo vino, predstavlja pravi doživljaj. Orašac barrique se odlično kombinuje sa tamnim i začinjenim mesom kao što su blago dimljeni svinjski kare ili svinjski vrat na žaru, biftek, ramstek i, naravno, meso divljači, posebno srenetina. Preporučena temperatura serviranja je 17 -18 C.

vino orasac unutrasnja 1
U vinariji Vrbica se još proizvode i vina: Tarpoš,Lipar,Menuet

 

Podeli ovu vest

16/07/2014 0 comment

Vekovima postoji i homoljski sir koji je veoma poznat i ukusan na neki sebi svojstven način. Homoljski sir se najčešće jede uz vruć kačamak, koji je od kukuruznog brašna ali može biti dodatak raznim salatama i prilog raznim jelima. Pravi homoljski sir ...

23/03/2020 0 comment

 Dobro poznati zlatarski med, poreklom sa planinskih cvetnih livada i pašnjaka, prožet je visokokvalitetnim sastojcima. S obzirom i na jačinu ...

18/05/2020 0 comment

 Na pola puta između dva najveća grada Srbije, Beograda i Novog Sada, duž glavnih železničkih i putnih koridora, blizu Dunava i Fruške gore, ...

07/05/2019 0 comment

Knedle sa šljivama su tradicionalan i toliko popularan kolač,da nema govora o tome da je ova poslastica zaboravljena.Potrebno je malo ...

16/10/2019 0 comment

Selo Vinča, podno Oplenca, gde se nalazi Vinarija Aleksandrović, oduvek je bilo poznato po uzgajanju vinove loze i vinarstvu. Osunčane padine, ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti

Newsletter

Budite u toku sa najnovijim vestima i informacijama na našem portalu!