fbpx

Carev cvetak - bosiljak

Carev cvetak - bosiljak

U magiji, religiji, medicini i poeziji srpskog naroda bosiljak ima veoma važnu ulogu. Poznat je i kao bažilek, bažulek, basilje, bosilek, vasleđen... Pripada rodu Ocimum, koji čini oko 150 vrsta. Naziv roda potiče od grčke reči ozein (jako mirisati), dok ime vrste basilicum (grčki bazilikon) znači kraljevski ili carski, pa ga u narodu zovu još i mirisni carev cvetak. Kod pravoslavnih naroda ima versko i obredno značenje, a u Indiji i Pakistanu bosiljak je biljka posvećena boginji Tulsi.

Odavno se gaji kao jednogodišnja vrsta u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Izraelu, Rusiji, Bugarskoj i drugim zemljama. U naše krajeve doneli su ga monasi pri povratku s hodočašća u 12. veku. Od tada se u Srbiji uzgaja po baštama i vrtovima kao ukrasna i lekovita biljka.

Ako se ponovo vratimo u proslost zakljucak je da su mnogi drevni narodi smatrali da sveti bosiljak pozitivno utice kako na telo tako i na duh.

Savremena ispitivanja potvrdjuju da sveti bosiljak svakako blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuce dejstvo pa se preporucuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti nastale usled svakodnevnih briga i pritisaka. Posebno je koristan osobama cija profesija iziskuje velike intelektualne napore jer doprinosi i boljem pamcenju.

Bosiljak zatim suzbija simptome prehlade kao sto su kasalj i bolovi u grlu. Otvara apetit i umanjuje nadimanje stomaka. Preporucuje se protiv crevnih upala i upala mokracnih kanala. Narodna medicina preporucuje upotrebu svetog bosiljka dojiljama za bolje lucenje mleka.

Caj od bosiljka - osim sto doprinosi boljem opstem stanju organizma ublazava simptome glavobolje, nesanicu i mucninu. Umiruje kasalj, upalu zaluca, creva, besike i bubrega. Nekada se upotrebljavao i za lecenje tuberkoloze.

Etericno ulje svetog bosiljka - deluje antibakterijski, dobar je antioksidant a cesto se upotrebljava i kao prirodno sredstvo protiv nadimanja.

Sok od bosiljka - Sok od svezih listova bosiljka koristi se za ispiranje usta i grla kao i protiv koznih oboljenja i uboda insekata. Za lecenje raznih upala u usnoj supljini potrebno je nekoliko puta dnevno zvakati nekoliko listova bosiljka, sto ce ujedno otkloniti i los zadah iz usta.

Na samom kraju, u korist price o tome koliko je ova biljka zaista dobra govori i narodna izreka koja glasi: "Dusa dobrih ljudi mirise na bosiljak".

Podeli ovu vest

20/02/2022 0 comment

Jabuke i njene autohtone sorte iz Srbije su nadaleko čuvene i poznate. Pre 60 i više godina, u voćnjacima naših sela uzgajale su se samo takve "naše"vrste:Budimka,Kolačara,Kožara,Šarenika... U vremenu kada je proizvodnja organske hrane unosan posao i šansa ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

27/03/2024 0 comment

Uz samu Drinu, na krajnjem zapadu Srbije, smestio se Mali Zvornik, grad koji svog „velikog" imenjaka ima u susednoj državi preko Drine. Novija ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti