fbpx

Bosiljak, carev cvet

Bosiljak, carev cvet

U religiji, medicini i poeziji srpskog naroda bosiljak ima veoma važnu ulogu. Poznat je i kao bažilek, bažulek, basilje, bosilek, vasleđen... Pripada rodu Ocimum, koji čini oko 150 vrsta. Naziv roda potiče od grčke reči ozein (jako mirisati), dok ime vrste basilicum (grčki bazilikon) znači kraljevski ili carski, pa ga u narodu zovu još i mirisni carev cvetak. Kod pravoslavnih naroda ima versko i obredno značenje, a u Indiji i Pakistanu bosiljak je biljka posvećena boginji Tulsi.

Odavno se gaji kao jednogodišnja vrsta u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, SAD, Izraelu, Rusiji, Bugarskoj i drugim zemljama. U naše krajeve doneli su ga monasi pri povratku s hodočašća u 12. veku. Od tada se u Srbiji uzgaja po baštama i vrtovima kao ukrasna i lekovita biljka.

Ako se ponovo vratimo u prošlost zaključak je da su mnogi drevni narodi smatrali da sveti bosiljak pozitivno utiče kako na telo tako i na duh.

Savremena ispitivanja potvrdjuju da sveti bosiljak svakako blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti nastale usled svakodnevnih briga i pritisaka. Posebno je koristan osobama čija profesija iziskuje velike intelektualne napore jer doprinosi i boljem pamćenju.

Bosiljak zatim suzbija simptome prehlade kao što su kašalj i bolovi u grlu. Otvara apetit i umanjuje nadimanje stomaka. Preporučuje se protiv crevnih upala i upala mokraćnih kanala. Narodna medicina preporučuje upotrebu svetog bosiljka dojiljama za bolje lučenje mleka.

Ćaj od bosiljka - osim sto doprinosi boljem opštem stanju organizma ublažava simptome glavobolje, nesanicu i mučninu. Umiruje kašalj, upalu želuca, creva, beđike i bubrega. Nekada se upotrebljavao i za lečenje tuberkoloze.

Eterično ulje svetog bosiljka - deluje antibakterijski, dobar je antioksidant, a često se upotrebljava i kao prirodno sredstvo protiv nadimanja.

Sok od bosiljka - Sok od svežih listova bosiljka koristi se za ispiranje usta i grla kao i protiv kožnih oboljenja i uboda insekata. Za lečenje raznih upala u usnoj šupljini potrebno je nekoliko puta dnevno zvakati nekoliko listova bosiljka, što ce ujedno otkloniti i loš zadah iz usta.

Na samom kraju, u korist priče o tome koliko je ova biljka zaista dobra govori i narodna izreka koja glasi: "Duša dobrih ljudi miriše na bosiljak".

Podeli ovu vest

14/03/2015 0 comment

Najlepši su starinski recepti, po kojima su još naše bake pripremale domaće tradicionalne pite, kao što je ova-posna pita izuzetnog ukusa. Potrebno je: Za testo:500-600 g brašna, 2 kašike ulja, pola kvasca, 200ml vode, 100 g seckanih orahaZA NADEV3–4 ...

21/02/2024 0 comment

U septembru 2017. godine u selu Kriva Reka, na obroncima Zlatibora, sa radom je počela mlekara ''Naša Zlatka''. Specifična po tome što je rezultat ...

11/03/2024 0 comment

U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i ...

21/02/2021 0 comment

Čvena Torta Pavlova je hrskava poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put ...

19/02/2024 0 comment

Među pićima, rakija u Srbiji zauzima posebno mesto. Srpsko piće, reskog ukusa, neizostavni je deo svake trpeze. Odlično se slaže kako uz ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti