fbpx

"ORLIĆI"na krovu sveta! Srbija je fudbalski šampion!

"ORLIĆI"na krovu sveta! Srbija je fudbalski šampion!

Verovatno niste mislili da ćete ovo ikada reći, ali ovi dečaci na dalekom Novom Zelandu zaslužili su mesto u fudbalskoj istoriji, kako Srbije tako i sveta.

Nisu odustajali, nisu menjali igru u zavisnosti od toga ko je protivnik. Bili su svoji. I pokazalo se da je to način da budeš najbolji. A bili su jači i od produžetaka i od penala, i od rezultatskih zaostataka u nekim mečevima... I od Brazila u finalu.

U prvom poluvremenu, nakon početne nesigurnosti i opreznosti, obe ekipe su zaigrale znatno otvorenije i bolje. Brazil je do pred kraj ovog dela igre imao nekoliko udaraca ka golu više od Srbije i loptu češće u nogama, ali se četa Veljka Paunovića potpuo oslobodila svakog pritiska i zaigrala svoju igru u poslednjih desetak minuta, pa su imali i dve lepe šanse za gol.

Veoma je očigledna bila disciplina i odsustvo bilo kakve, možda od neke očekivane, panike u redovima Orlića, posebno u odbrani. Igrali su svoju igru i bili ravnopravan protivnik.

U drugom poluvremenu prvi je pripretio Brazil, ali je odbrana Srbije, posebno Rajkvić, reagovala dobro. Ni Srbija nije ostala dužna, pa je u 53. minutu lopta nakon Gajićevog šuta završila u naručju golmana Brazila.

A onda u 70. minutu mat u 4 poteza... Maksimović do Živkovića koji vraća nazad, Maksimović do Mandića i GOOOOOL!

Brazil je pritiskao u narednim minutima, da bi u 73. minutu Pereira pogodio mrežu za 1:1.

U 75. Minutu povređenog strelca prvog gola u meču zamenio je Mijat Gaćinović, a Brazil kao da se probudio pa je Rajković morao da interveniše nekoliko puta. Na sjajan način je ipak uspeo da sačuva svoju mrežu.

Posebno važna odbrana Rajkovića bila je ona u poslednjem minutu meča kada je Brazil imao sjajnu priliku iz slobodnog udarca sa nekih 20 metara. A onda se ušlo u produžetke. Za Srbiju četvrte u četiri vezana meča.

U prvom produžetku najviše se igralo na sredini terena, mada su obe ekipe imale i svoje šanse. Prvi žuti karton na utakmici videli smo u stotom minutu meča, a dobio ga je Ales iz Brazila (u 114. Minutu dobio je žuti karton i Vukašin Jovanović). Igralo se u teškim uslovima jer je kiša u pojedinim trenucima toliko jako padala da je i vidljivost na terenu bila smanjena.

U poslednem minutu prvog produžetka, Brazil je imao dobru priliku nakon verovatno prve greške odbrane Srbije, ali je i ta opasnost otklonjena, pa se i u posednjih 15 minuta ušlo uz rezultat 1:1.

Maksimović je imao sjajnu priliku, a to što lopta nije završila u golu nakon odličnog šuta iz daljine možemo pripisati samo sreći Brazila. Sa druge strane, to što sut Pedra neki minut kasinje nije završio u mreži Srbije, pripisujemo sjajnoj reakciji Rajkovića.

Nakon sjajne reakcije Ilića i oduzete lopte koju je povukao na polovinu protivnika, i još bolje asistencije, Maksimović je u 118- minutu postigao gol za titulu šampiona. Nemanja Maksimović drugi put je čovek odluke za Srbiju.

ONI SU PRVACI SVETA:

Predrag Rajković, Vanja Milinković-Savić, Filip Manojlović, Milan Gajić, Nemanja Antonov, Miloš Veljković, Srđan Babić, Stefan Milošević, Vukašin Jovanović, Miladin Stevanović, Radovan Pankov, Saša Zdjelar, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Sergej Milinković-Savić, Marko Grujić, Filip Janković, Andrija Živković, Ivan Šaponjić, Staniša Mandić, Stefan Ilić i naravno, Veljko Paunović.

Doček reprezentativcima Srbije biće organizovan ispred Narodne skupštine, u ponedeljak, 22. Juna u 20 časova., Milinković-Savić.

I još:

Gajić, Babić, Milošević, Jovanović, Stevanović, Pankov, Grujić, Janković, Šaponjić, Ilić.

I naravno, Veljko Paunović.

Autor:Maja Todić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti