fbpx

Hrabre košarkaške "Orlice" u finalu Evropskog prvenstva

Hrabre košarkaške "Orlice" u finalu Evropskog prvenstva

Košarkašice Srbije izborile su plasman u finale Evropskog šampionata gde će igrati sa boljim iz duela Francuska – Španija. U dramatičnom polufinalu Srbija je pobedila Belorusiju sa 74:72. Dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre su obezbeđene, medalja i to srebrna je u džepu. Sledi finale a zlato vodi direktno u Rio. Nekada je ženska košarka bila trofejni sport u staroj Jugoslaviji. Osvojeno je mnogo medalja, uključujući i srebrnu na Olimpijskim igrama. Raspadom Jugoslavije raspala se i ženska košarka, a podatak da je poslednja medalja osvojena na Evropskom prvenstvu 1991. godine u Tel Avivu, govori više od reči.

Dobro je počela. Srbija je brzo povela sa 5:0. Odbrana je funkcionisala sjajno, ali su izabranice Marine Maljković imale mnogo problema u fazi napada. Promašeno je dosta otvorenih šuteva, a Beloruskinje su se održavale u igri sjajnim izvođenjem slobodnih bacanja. Na kraju prvog perioda igre – 18:18. Ostao je žal za propuštenim prilikama jer je rezultat na osnovu svega viđenog mogao da bude daleko povoljniji za Srbiju. Centralna figura u ovom periodu igre bila je Dajana Butulija.

Ista slika na početku druge deonice. Sjajna odbrana, ali problemi u napadu. Ulogu Dajane Butulije je preuzela Milica Dabović. Belorusiju je u igri držala iskusna Jelena Leučanka (12 poena i 10 skokova). Čekali smo da agresivna odbrana donese rezultat, da stignemo do lakih poena i šuta iz igre. Ali u napadu je baš škripalo. Belorusija je u jednom trenutku imala četiri poena prednosti, ali na odmor se otišlo dok je na semaforu pisalo 38:36 za Belorusiju. Uverini smo da su svi ljubitelji košarke u Srbiji pomislili nema veze, sledi treća deonica, u kojoj ćemo kao protiv Turske pokazati koliko i šta možemo.

Belorusija je sredinom treće deonice pobegla na plus šest – 53:47. Delovalo je da Belorusija grabi ka finalu, ali se sa takvim epilogom nije složila Srbija. Konačno su se kockice složile, konačno je napad bio blizu onoga što je Srbija pružala u odbrani, pa je u početkom poslednje deonice na semaforu pisalo 65:59 za Srbiju.

Uzvratila je Belorusija poenima Snicine (2+1) na nešto više od dva minuta pre kraja stigla je do izjednačenja 69:69. Ana Dabović je pogodila dva penala, Srbija je osvojila dve lopte, a Ana još jednom pogodila sa linije penala za 72:69. Leučenka je dva puta promašila sa linije penala, a Srbija nije iskoristila dva napada. Neprecizna je bila Ana Dabović a posle ofanzivnog skoka Pejdžove i Sonja Petrović. Do kraja je ostalo još 60 sekundi. Srbija je odbranila, a Sonja Petrović pogodila dva penala. Greška, Belorusija je poenima Papovove (2+1) smanjila na 74:72, imale su Beloruskinje poslednji napad, ali ne i sreće da stignu do pobede. Sreća prati hrabre a to je difinitvno bila Srbija.

Autor:Svetozar Janičić

Medije

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti