fbpx

Srpske heroine: Srbija je šampion Evrope! (VIDEO)

Srpske heroine: Srbija je šampion Evrope! (VIDEO)

Srbija je šampion Evrope. Srbija je osvojila zlato. Srbija je izborila mesto na Olimpijskim igrama u Brazilu. San je postao java, Težak rad se isplatio a devojke koje vodi Marina Maljkovič donele su nad radost koju nismo mogli ni da sanjamo, kao ni naše košarkašice.

U velikom finalu pobedena je Francuska sa 76:68. Dobro došli u zemlju košarke!!!
Francuska je krenula silovito. Fizički jača selekcija je pokušavala da to iskoristi i na parketu. Srbiju je u igri održavao sjajan šut za tri poena što i nije bio slučaj u mečevima koji su ostali iza nas. S druge strane i Francusku je služio šut. Uspele su izabranice Marine Maljković da oteraju rivala od samog koša, ali serijom od 7:0 u završnici ovog perioda igre, Francuska je pobegla na 22:15.

Druga deonice je donela bolju igru Francuske. Favorit na papiru je imao prednost od pet, šest poena, ali je bilo dobro što je Srbija uspevala da odoli i da ne dozvoli rivalu da stekne ozbiljniju prednost u velikom finalu. Pojačala je Srbija stepen agresivnosti u odbrani, sve je na parketu funkcionisalo sjajno. Izabranice Marine Maljković su na odmor otišle sa viškom od jednog poena 33:32, uz dva promašena slobodna bacanja. Šteta!

Očekivao se pritisak na startu drugog poluvremena, ali naša odbrana, kombinacija presinga sa zonom je delovala sjajno. Na žalost u ovom periodu nas nije služio šut kao u prvoj deonici, inače bi Srbija sigurno imala lepu prednost na putu ka iznenađujućoj pobedi. Ali i dalje je Srbija bila u igri iako je Milica Dabović zbog povrede bila na klupi - 45:38. Njena sestra Ana uz borbenost do fanatizma davala nam je nadu da Srbija može do zlata i Olimpijskih igara. Uoči poslednje deonice na semaforu je pisalo - 53:49.

Tenzija se osećala u vazduhu. Srbija se borila do poslednjih atoma snage. Posle nesportske lične greške Srbija je imala šest poena prednosti 57:51. Nije bilo Milice, ali su Ana Dabović i Sonja Petrović igrale kao kraljice. Srbija je nedugo zatim pobegla na 67:59, a ostalo je nešto više od pet minuta pre kraja. Da li smo na pragu senzacije, da li smo na pragu osvajanja titule prvaka Evrope?

Euforiju je smirio veliki rival, Francuska. Dve uzastopne trojke i meč je bio u egalu. Kako nam je samo nedostajala MIlica Dabović u ovom trenutku! Ali je Ana odlučila da igra za obe. Rečima je teško opisati borbenost naše selekcije. Protiv fizički znazno jačeg rivala igrali smo kao lavice. Četiri vezana poena Ane Dabović uz skokove Danijele Pejdž i bili smo jakpo blizu cilja - 71:64. Orilo se "Srbija, Srbija" u Mađarskoj... Pejdž je pogodila za 73:64.

Odbrana, samo odbrana i san postaje java. Uzeli ste zlato i obezbedili mesto na Olimpijskim igrama. Milica je sedela na klupi sa suzama u očima, a Marina komandovala da se stane na loptu, da se mirno privede utakmica kraju. Lako je to reći. FRancuskinje su pokušavale da se vrate u meč, ali protiv Ane Dabović nije bilo pomoći. Srbija je šampion Evrope.

Bravo devojke i hvala Vam. Čekamo Vas na balkonu!

SRBIJA: Radočaj, Petrović 22, Čađo, Krnjić, Jovanović 2, Milovanović 5, Butulija 4, Ajduković 3, Topuzović, M. Dabović 3, A. Dabović 25, Pejdž 12.

FRANCUSKA: Jakubu 11, Mijem 2, Čančibong 15, Gruda 16, Epupa 5, Dumer 13, Mikel, Čitaga, Skrela 4, Čiak 2, Salanjak, Lardi.

Medije

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti