fbpx

Orlovi srušili Amerikance! Srpski odbojkaši u finalu Svetske lige!

Orlovi srušili Amerikance! Srpski odbojkaši u finalu Svetske lige!

Posle velike borbe, pet fantastičnih setova i utakmice za pamćenje, plasman u finalne Svetske lige u odbojci izborila je selekcija Srbije koja je pobedila SAD sa 3:2 po setovima 25:23, 25:21, 25:27, 20:25, 15:12. Srbija će u velikom finalu igrati protiv boljeg iz duela Francuska – Poljska.

Nešto više od 12 časova posle pobede nad Poljskom, Srbija je izašla ne teren a sa druge strane mreže su bili Amerikanci. Oni su imali možda dva sata više za odmor, jer su u petak pobedili Francusku sa 3:1 i razbesneli navijače Brazila, jer je to bio jedini rezultat koji domaćina finalnog turnira Svetske lige ne vodi o borbe za medalju. Dvorana nije bila uspenjena do poslednjeg mesta, naprotiv. Međutim, Brazilci koji vole odbojku i koji su došli da gledaju prvi polufinalni duel između Srbije i SAD, mahom su bili na strani pulena Nikole Grbića. Tačnije rečeno, Srbija je imala podršku kao da igra u Novom Sadu, Beogradu, Nišu....

Adrenalin leči umor, ili je jači od njega. Srbija je bila jako dobra u prvom setu. Imala je u jednom trenutku i dva poena prednosti, ali je u završnici prvog seta bilo jasno da nas očekuje neizvesna završnica. Na semaforu je pisalo 18:17 za Srbiju. Ko će imati više sreće i koncentracije. Na kraju, bila je to selekcija Srbije koja je ovaj period igre dobila sa 25:23. Srbija je iskoristila prvu set loptu.

Na krilima navijanja i velike podrške sa tribina Srbija je u drugom setu povela sa 12:9. Sve je u igri naših odbojkaša bilo besprekorno. Delovalo je da puleni Nikole Grbića grabe ka vođstvu od 2:0. I bilo je tako. Atanasijević je bio nezadrživ, blok je funkcionisao sjajno kao i odbrana u polju. Srbija je dobila drugi set sa 25:21 i samo jedan korak je delio od plasmana u veliko finale. Finale u kojem su domaći navijači očekivali Brazil, ali su Srbiju sudeći po podršci prihvatili kao alternative koja im odgovara.

Furioznom serijom od 6:0 koju je sjajnim servisima režirao Uroš Kovačević Srbije je pobegla na 12:8. Dve greške sudija i poruka Nikole Grbića na tajm autu:

“Nemojte da nas izbace iz igre. Dobri smo, jaki smo. Ako treba da igramo do 35 poena idemo da igramo do 35 poena. Ajmo momci, imamo finale u rukama” rekao je Nikola.

Usledio je rat nerava. Srbija je imala meč loptu, nije je iskoristila. SAD su ovaj period igre
dobile sa 27:25. Ništa se značajno nije promenilo ni u četvrtom setu. Igralo se po principu poen za poen i bilo je jasno da nas ponovo čeka dramatična završnica. Nadali smo se da će ovoga fortuna biti na strani Srbije. Po principu sreća prati hrabre. Ali i Ameri su bili hrabri, dobili su čevrti set sa 25:20.

Ko će imati više snage, sreće i koncentracije u petom odlučujućem setu? Igralo se po principu poen za poen, a onda je Grbić napravi čudo. U igru je ubacio Okolića, momka koji je servirao za pobedu protiv Poljske. Aleksandar je bio tvorac serije od 6:0 koja je Srbiju dovela do pobede – 15:12.

Autor:Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti