fbpx

Medalja za srpske odbojkaše - srebro sija kao zlato!

Medalja za srpske odbojkaše - srebro sija kao zlato!

Odbojkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na finalnom tuniru Svetske lige. Srebro, koje ima zlatan sjaj. Pre početka ovog vrhunskog takmičenja niko, tačnije rečeno, malo je bilo onih koji su verovali da izabranici Nikole Grbića mogu do finalnog turnira, a kamoli do medalje i finala. Međutim, to nije pokolebalo naše odbojkaše. Posle sjajnih partija u ligaškom delu, Srbija je pobedom nad Poljskom stigla u polufinale, a zatim posle veličanstvene pobede nad SAD i do finala. Međutim, nisu imali dovoljno snage i to je bilo presudno. U velikom finalu Francuska je zasluženo slavila sa 3:0 po setovima 25:19, 25:21, 25:23. Bilo je ovo peto finale naših odbojkaša na finalnim turnirima Svetske lige i ukupno osma medalja koja je osvojena. Nadali smo se da Srbija može do prvog zlata. To se nije desilo, ali razloga za tugu nema. Naprotiv. Sada ostaje da se puleni Nikole Grbića malo osveže pa sledi Evropsko prvenstvo.

Nije krenulo dobro. Francuzi su poveli sa 5:0, ali uz veliku podršku sa tribina, Srbija, koju su Brazilci prihvatili kao domaću selekciju, uspela je da se vrati u set i izjednači na 7:7. Ipak, problemi sa prijemom i servisom su se nastavili. Francuzi su ponovo pobegli na plus pet u završnici ovog perioda igre. Sada spasa nije bilo Francuska je povela sa 1:0 – 25:19.

Većim delom drugog seta igralo se po principu poen za poen. Međutim, u samoj završnici ponovo su Francuzi imali više koncentracije, umeća i sreće. Pobegli su Francuzi na 22:19 što se pokazalo dovoljnim da se dobije i drugi set – 25:21. Tokom tajm auta, konstantno se čula poruka Nikole Grbića koja je glasila:

„Ljudi ne branite se. Moramo da ih napadnemo ako želimo do pobede. Nemojte da gubite lucidnost i ideju. To su naši aduti“.

Imala je Srbija veliku priliku u trećem setu. Vodila je sa 22:18, ali jednostavno nije to bio dan za preokrert. Francuzi su uspeli da se vrate, uspeli su da dobiju i ovaj period sa 25:23.

Bronzanu medalju su osvojili Amerikanci koji su sa ubedljivih 3:0 dobili aktuelnog šampiona planete selekciju Poljske, po setovima 25:22, 25:23, 25:23.

Na kraju su dodeljene i induvidualne nagrade, a najbolji korektor Svetske lige je Aleksandar Atanasijević. U prvoj postavi Svetske lige je i Srećko Lisinac.

Autor:Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti