fbpx

Dunavska međunarodna regata uplovljava u Srbiju

Dunavska međunarodna regata uplovljava u Srbiju

Iz nemačkog grada Ingolštat, 21. juna, po 60. put krenula je najstarija, najduža i najveća međunarodna, turistička, sportsko-rekreativna kajak, kanu i veslačka regata na svetu. Oko 150 kajakaša krenulo je na put dug preko 2500 kilometara do obale Crnog mora. Kajakaši Podunavskih zemalja, Češke, Švajcarske, Velike Britanije, Australije, Poljske, Slovenije, Italije, Španije, Švedske, Litvanije kampovaće u 61 mestu duž Dunava u 8 zemalja.

Put od 2515 kilometara prevaliće se za 75 dana. Za to vreme u 12 gradova po jedan slobodan dan iskoristiće se za razgledanje grada i okoline, snabdevanje i odmor posle napornih etapa.

U Srbiju, odnosno u Apatin, u sredu 22. jula uploviće 150 kajakaša iz 16 zemalja: Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovenije, Švajcarske, Poljske, Velike Britanije, Švedske, Španije, Italije i Srbije. Posle 588 kilometara i 18 dana učesnici regate će 08. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru..

Interesantan je podatak da je polovina regate baš kod Sremskih Karlovaca, posle 39 dana veslanja. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina turističkih organizacija, opština i gradova kroz koje regata prolazi. Regata nema komercijalni, već promotivni karakter. Učesnici regate snose troškove svoje ishrane i obilaska turističkih lokacija. Organizatori prezentacijom svoje ponude upućuju i daju mogućnost gostima da se u slobodnom vremenu prijatno zabave, dobro pojedu i počaste na usputnim destinacijama. Regata je prilika za prezentaciju: kulture, istorije, tradicije, običaja, privrednog i turističkog potencijala krajeva kroz koje prolazimo.

Princip regate je dnevno veslanje i noćenje u predhodno određenim etapnim mestima. Kajakaši uz predhodnu najavu i dogovor sa organizatorom mogu se priključiti ili isključiti gde žele u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena. Regata prolazi pored 10, a zaustavlja se u 8 zemalja. Za sada ovoj velikoj družini nisu se priključile samo Moldavija i Ukrajina.

Zbog vidnog napretka i poboljšavanja kvaliteta organizacije u Srbiji svake godine se povećava broj učesnika regate u Srbiji. U jubilarnoj 60.-toj godini imamo prijavljeno je preko 150 stranih učesnika. U svakom mestu organizovano je druženje sa domaćinima uz večeru. Turističke organizacije obezbeđuju razgledanje gradova i znamenitosti u pešačkim turama ili panoramskim autobusom. Priređuju se folklorni i muzički programi za učesnike regate.

Na ulazu u Srbiju u Apatinu, posle granične provere, boravi se na prostoru najmodernije marine u Srbiji, gde će, kao i u Bogojevu, Starom Slankamenu i Brzoj Palanci biti održan muzički i folklorni program uz večeru sa gradonačelnikom i direktorom Turističke organizacije.

U Bogojevu se boravi u vikend naselju kao gosti vikendaša, a opština Odžaci organizuje kulturni program, kojim predstavlja tradiciju i običaje ovog dela Srbije.

U Bačkoj Palanci, odnosno u Čelarevu posetiće se Muzej piva i “Slovački dom“.

U Novom Sadu boravi se na najlepšoj i najuređenijoj plaži na celom toku Dunava, novosadskom “Štrandu“. Za slobodan dan u Novom Sadu organizovan je prijem i turističko razgledanje grada za sve učesnike regate.

Stari Slankamen i Turistička organizacija opštine Inđija će se predstaviti sa turističkim potencijalima vinskog, istoriskog i zdravstvenog turizma.

Beogradska opština Palilula, domaćin regate u Beogradu, priprema boravak učesnika regate sa bogatim programom dešavanja. Za učesnike regate organizovan je turistički panoramski autobus za razgledanje Beograda.

U zidinama srednjovekovne Smederevske tvrđave boraviće svetski kajakaši, a Turistička organizacijaSmedereva će se pobrinuti za kvalitetan prateći program.

U Velikom Gradištu dočekuje se Gradska slava uz posetu velikog narodnog vašara povodom praznika Sv. Ilije, kada će doći i mnogi drugi gosti i gastarbajteri iz cele Evrope.

Od Golubca i prema Donjem Milanovcu ulazi se u najlepši deo celog Dunava Nacionalni park “Đerdap“. Posetiće se Golubački grad i vizitorski centar „Lepenski vir“, pećine Ponikova i Veterani, “Hajdučka vodenica“. Posle Trajanove table izaćiće se na veliku vodenu površinu i uploviti u Tekiju.

Opština Kladovo i Turistička organizacija ove opštine su domaćini tri etapna mesta naše regate, Tekija, Kladovo i Brza Palanka. Biće organizovane posete Arheološkom muzeju Đerdapa i ostacima Trajanovog mosta, a u Kladovu kajakaši će boraviti na prostoru tvrđave “Fetislam“. U svim tim mestima učesnici regate imaće priliku da posete naše restorane i čarde i uživaju u kvalitetnoj hrani i specijalitetima od sveže dunavske ribe u kojima Evropa oskudeva i koji su tamo vrlo skupi.

Kalendar 60. TID-a na delu kroz Srbiju od 22. jula – 08. avgusta 2015. godine:
22.07. sreda – Apatin
23. 07. četvrtak – Bogojevo
24.07. petak – Vuovar, Hrvatska
25.07. subota – Bačka Palanka
26.07. nedelja – Novi Sad
27.07. ponedeljak – slobodan dan
28.07. utorak – Stari Slankamen
29.07. sreda – Beograd – Ada Huja
30.07. četvrtak – slobodan dan
31.07. petak – Smederevo
01.08. subota – Veliko Gradište
02.08. nedelja – Dobra
03.08. ponedeljak – Donji Milanovac
04.08. utorak – Tekija
05.08. sreda – Kladovo
06.09. četvrtak – slobodan dan
07.08. petak – Brza Palanka

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti