fbpx

POBEDA ORLOVA NA STARTU EP - IDEMO DALJE!

POBEDA ORLOVA NA STARTU EP - IDEMO DALJE!

Srbija je pobedila Španiju na startu Evropskog šampionata. Izabranici Aleksandra Đorđevića napravili su prvi korak ka cilju, a to je finale i mesto na Olimpijskim igrama. Gasol i drugovi su poraženi sa 80:70 Rekao je Sale više puta da nema mesta euforiji šta god da se dešava. Srećni smo, ali nismo euforčni. U nedelju od 15 časova sledi duel sa Nemcima. Idemo momci!!!

Obrana će biti naše najjače oružje na Evropskom šampionatu, naglasio je Sale Đorđević pre polaska u Berlin. Već posle pet minuta igre protiv sjajne Španije bilo je jasno o čemu je selektor Srbije pričao. Odbrana je delovala kao kineski zid. Španci pet minuta nisu uspeli da postignu ni jedan poen. Na žalost, ni Srbija nije briljirala u napadu. Nije uspela da stekne prednost u ovom periodu a mogla je. Vodila je se 5:0, imala dva otvorena šuta, zicer Raduljice... Usledila je igra po principu poen za poen. Pravi rat na terenu, iako je u pitanju prvo kolu. Dve velike greške sudija, pomoć Špancima, a zatim i tehnička greška Đorđeviću zbog prigovara, donela je “crvenoj furiji” prednost od deset poena – 21:11. Odbrana je bila dobra, ali napad je bio baš loš.

Mnogi su pomislili da je sve gotovo i da će Španija uz pomoć sudija lako stići do pobede. Arbitri sui u drugoj deonici bili na strani Španaca. Prosto je neverovatno da nisu sankcionisale greške u koracima Rejesa koji nam je zadavao mnogo problema. Ali, Srbija je uspela da zaboravi na sudije. Marković je borbom do fanatizma pokrenuo našu selekciju, a u završnici druge deonice priključio mu se Nedović. Serijom od osam uzastopnih poena, vratio je Srbiju u igru. Ljulj je pogodio sa zvukom sirene za 36:34, ali bili smo ponovo u igri i to je bilo najvažnije.

Sudije su ujednačile kriterijum u trećoj deonici, što je uz sjajnu odbranu i odličnu igru u napadu, bilo dovoljno da Srbije u završnici ovog perioda igre stigne do plus 12. Povređeni Bogdanović je uspeo da pogodi trojku, sjajan je bio Nedović, centri su zatvorili sve pod košem. Uoči poslednjih deset minuta na semaforu je pisalo 62:52. Umalo da zaboravimo, sjajan je je bio i Erceg u ovom periodu.

U poslednjoj deonici se probudio Pau Gasol. Nismo imali rešenje za jednog od najboljih igrača planete, ali borili smo se kao lavovi. Čuvali smo stečenu prednost iako nije išlo u napadu. Na nešto više od 60 sekundi pre kraja na semaforu je pisalo 71:70 za Srbiju. Trojka Bjelica, trojka Bogdanovića, sjajna odbrana i slavlje je moglo da počne.

Idemo dalje!!!

Autor: Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti