fbpx

Istorijski uspeh,odbojkašice Srbije na OI!

Istorijski uspeh,odbojkašice Srbije na OI!

Bravo devojke! Srbija je ostvarila veliki, gotovo istorijski uspeh. Izabranice Zorana Terzić sa samo jednim porazom od Kine, uz pobede nad šampionom planete SAD i šampionom Evrope, Rusijom, izborile su plasman na Olimpijske igre.

Uz dužno poštovanje prema devojkama koje su finalni turnir Svetskog Kupa odigrale maestralno, centralna figura je ipak selektor Zoran Terzić. Fenomenalni stručnjak je već 14 godina selektor reprezentacije, a uz pregršt uspeha koje je osvario ovo će mu biti treće učešće na Olimpijskim igrama. Poznajući njega i naše odbojkašice, slavlje neće drugo trajati a već će u glavama biti ideja i misao – kako stići do medalje na Evropskom šampionatu. Jedino što im zameramo je stres koji sun am pripredili u meču sa Argentinom.

Meč odluke, bolje reći meč loptu, Srbija je imala protiv Argentine. Trebala nam je pobeda i sve je gotovo a viza za Brazil u rukama. Staro je pravilo da je najteže slaviti u mečevima u kojima su bodovi unapred upisani. Argentinke rasterećene, a Srpkinje pod pritiskom. Krenulo je odlično. Srbija je dobila prvi set sa 25:16. Mnogo veća borba je viđena u drugom setu. Bilo je propusta u igri Srbije, ali u završnici izabranice Zorana Terzića su pobegle na 21:17 što je bilo i više nego dovoljno da stignu do vođstva od 2:0 – 25:19.

U tom trenutku, Srbiju je samo jedan set delio od ostvarenja sna. Kako to obično biva, kada pomislite da je sve gotovo i da je san ostvaren, kreću problemi. Argentina je povela sa 6:3. Dobila je vetar u leđa. Srbija je uspela da izjednači u završnici seta, ali bolja je bila Argentina – 25:20. Srbija je bolja od Argentine tu nema dileme, ali se posle dešavanja u trećem setu, mali strah uvukao među ljubitelje sporta u Srbiji.

Šta tek reći posle početka četvrtog seta i vođstva Argentine od 11:4. Da li je moguće? To je bilo pitanje koje se moglo čuti. Strah je postao je sve jači i jači. Ali, odbojkašice Srbije su uspele da se dozovu. Furioznom serijom i daleko boljom igrom uspele su da se vrate u meč. Izjednačile su na 16:16. Povele sa 22:18, a zatim neverovatnim greškama omogućile Argentiiu da dobije i ovaj set – 25:23.

Nisu naše odbojkašice klonule duhom. Ušle su u set odluke kako treba. Pokazale karakter šampiona, dobile su ovaj period igre sa 15:4 i stigle do Brazila. Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno (da Japan dobije Kinu) Srbija je uz vizu osvojila i srebrnu medalju. Bronza će pripasti SAD, ali ne i mesto u Brazilu za sada. Isto važi i za Rusiju...

Na kraju Srbija – Argentina 3:2. Bravo devojke!

Tim Srbije za Olimpijske igre u Riju trenutno broji 67 sportista.

Napisao: Svetozar Janičić

 

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti