fbpx

Druga pobeda Orlova na EP - Srbija jača od Nemačke!

Druga pobeda Orlova na EP - Srbija jača od Nemačke!

Košarkaši Srbije, aktuelni vicešampioni planete, uspeli su posle Španije da pobede i domaćina grupe, selekciju Nemačke. Srbija je u Berlinu slavila sa 68:66 poenima Nemanje Bjelice na sekund pre kraja. Nemci su imali poslednju priliku ali spasa nije bilo.

Prva deonica solidna. Srbija je na mini odmor otišla sa prednošću od 19:18. U napadu dosta problema. Šut nas nije služio, posebno Teodosića. Bogdanović je uspeo da nas održi u egalu, uz zaista dobro obranu i ofanzivni skok koji nam je donosio drugi, treći pa i četvrti napad u pojedinim situacijama. Radost domaćim navijačima u Berlinu donosili su Šreder i Plajs. Novicki je bio dobro čuvan.

Trči i šutiraj i pazi se brutalnih prekršaja Nemaca koje sudije ne sankcionišu. Tako je izgledala druga deonica. Da problem po Srbiju bude veći, razigrao se Novicki a pratio ga je Šafarčik. Sve što su Nemci šutnili ulazilo je u koš. Nismo ni mi bili loši u igri koja nam po mišljenju stručnjaka ne odgovara. Skok nam je bio adut, Nemci su ostali u čudu posle solo partitura Kalinića i Simonovića, pa je Srbija na odmor otišla sa plusom. Nije bio veliki – 39:38 ali plus je plus. Zar ne?

Treće denonica. Greši, pa greši na obe strane. Srbija umorna i iscrpljena od duela sa Španijom, nije uspevala da slomi Nemce koji su na krilima navijača želeli veliki skalp. Igralo se po principu za poen, a Erceg je Srbiju doveo do 50:48 uoči poslednje deonice. Ostao je žal što nije iskoristio dodatno slobodno bacanje.

Krenula je poslednja deonica. Deonica u kojoj bi Srbija u slučaju pobede stekla više nego realne šanse da aosvoji prvo mesto u grupi i nešto lakše rivale u odigravanju. Umorni su bili puleni Saleta Đorđevića. Nije lako pobediti Španiju, ali borili su se kao lavovi. Bjelica je pogodio trojku za 59:56, ali su Nemci serijom 6:0 poveli sa 62:59. Eceg je pogodio trojku i meč je krenuo iz početka, na nešto više od tri minuta pre kraja. Posle prave drame pod košem i čak tri ofanzivna skoka Nemaca bez posledica, Bjelica je pogodio za 64:62, a nedugo zatim Novicki je pogodio samo jedan penal.Nedović je to kaznio sjajnim prodorom za 66:63. Odbranili smo se ali, novi ofanzivni skok je omogućio Šafarčiku da pogodi za tri, za 66:66. Ostalo je nešto više od 20 sekundi do kraja i Srbija je imala napad. Tajm aut je uzeo Sale, a Nemanja Bjelica pogodio na 0,9 sekundi pre kraja.

SRBIJA: Teodosić 8, Simonović 5, Kuzmić 4, Bogdanović 9, Bjelica 12, Marković 2, Kalinić 6, Nedović 6, Milosavljević, Raduljica 7, Erceg 9, Milutunov.

NEMAČKA: Lo, Gifi 3, King, Šafarčik 11, Tada, Plajs 15, Benzing, Novicki 15, Šreder 11, Cipser 2, Gavel 4, Vojtman 5.

Sledi Slobodan dan, a Srbiju u uorak očekuje duel sa Islandom. Zatim slede okršaji sa Italijom i Turskom.

U senci okršaja Srbije i Nemačke koji je naravno bio u centru pažnje ljubitelja košarke u našoj zemlji, Belgija je nadigrala Estoniju sa 84:55, Makedonija je slavila protiv Holandije sa 78:71 i ostala u trci za plasman u drugu fazu takmičenja, dok je Rusija posle poraza od Izraela, poražena i od Poljske sa 82:79. Rusi su jako blizu odlaska kući a Poljaci imaju razloga za slavlje jer su u subotu pobedili Bi Hi sada imaju skor od 2-0 i skoro siguran plasman u narednu rundu takmičenja.

Autor:Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti