fbpx

Srbija u četvrtfinalu Evropskog šampionata!

Srbija u četvrtfinalu Evropskog šampionata!

Srbija će u četvrtfinalu Evropskog šampionata igrati protiv Češke! Izabranici Aleksandra Đorđevića znaju šta znači uloga favoita i koliko je teško dobiti mečeve u kojima su pobede unapred upisane. Hiljadu puta su rekli da svaki meč igraju kao finale. Tako je bilo i protiv Finaca. Uz probleme u prvom poluvremenu, Srbija je slavila sa 94:81. Naredni rival su Česi. Veseli i drugovi su baš rastužili Hrvate koji su slovili za favorite na papiru a na kraju doživeli klasičan nokaut – 80:59.

Trči i šutiraj. Tako je izgledala prva i veći deo druge deonice. U takvoj situaciji kvalitet ne dolazi do izražaja nego rasploženost pojedinaca. Finci su ih imali više. Služio ih je šut za tri poena i sa distance pa su u jednom trenutku imali prednost od sedam poena. Da li je na pomolu novo iznenađenje. Da li će posle Hrvata koji su deklasirani od Češke neprijatno iznenađenje doživeti i Srbi? Marković i Todosić su povezali rastrzane niti igre. Lopta je išla pod sam koš gde je gosporadio Radiljuca. Prva denonice – 24:23 za Finsku.

Dobro je. Smirili smo Skandinavce i sada će sve biti OK. Lako ćemo stići do pobede. Ništa od toga. U nastavku meča ista priča. Ponovo trči i šutiraj, ponovo bolji Finci, ponovo sedam razlike za Skandinavce. Međutim, izabranici Saleta Đorđevića imaju moć da prebrode proble. Iskoristili su isti recept. Pojačali su stepen agresivnosti u odbrani, ponovo je lopta išla na Raduljicu koji je dominirao pod oba koša, pa je posle dve deonice na semaforu pisalo – 48:43 za Srbiju. Teodosić je uz 8 poena imao 6 asistencija, Raduljica je ubacio 15 a Bejlica 10 uz 6 skokova.

Na osnovu svega viđenog u prvom poluvremenu bilo je jasno da je Srbija daleko bolja selekcija od Finske. Ali ostao je mali strah, s obzirom da je Finska slabija i od Francuske pa je uspela da izbori produžetak i propisno namuči jednog od najvećih favorita na šampionatu. To naravno, nikako nismo želeli. Bilo je jasno da Raduljica ne može sam mada je igrao kao u transu. Očekivalo se da proradi bekovska linija i jeste tokom treće deonice. Na trojke Finaca, odgovarali smo trojkama, Raduljica je i dalje igrao kao kralj, pa smo uoči poslednje deonice bili jako blizu plasmana među osam najboljih – 71:64.

A onda je usledila rafalna paljba. Trojka Bogdanovića, pa dve Simonovića, pa jedna Ercega i bilo je jasno da je neugodna Finska arhivirana i da može da počne razmišljanje o Česima – 83:70. Kada smo rekli da počne razmišljanje o Česima mislili smo o ozbiljnom razmišljanju. Česi su deklasirali Hrvate, a Finci bili jako neugodan rival Srbiji.

Ali, s druge strane ne treba zaboraviti da naši momci u svaki meč ulaze kao da je u pitanju finale. Imamo razloga da verujemo da će na kraju stići do toliko željenog finala i Olimpijskih igara!

SRBIJA: Teodosić 8 (9as), Simonović 6, Kuzmić, Bogdanović 10, Bjelica 19 (14sk), Marković, Kalinić 5, Nedović 4, Milosavljević 2, Raduljica 27, Erceg 13, Milutinov.

FINSKA: Kovisto, Haf 6, Li 2, Salin 26, Koti 7, Koponen 11, Nutinen 2, Kaunisto, Kaven, Ahonen, Vilson 15, Marfi 12.

Napisao: Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti