fbpx

Neustrašivi DELFINI! Srbija u finalu EP!

Neustrašivi DELFINI! Srbija u finalu EP!

Vaterpolisti Srbije osvojili su šestu medalju na šestom velikom takmičenju i to uzastopno. Evropski i svetski šampioni, momci koji su osvojili dve Svetke lige i FINA Kup, koji imaju vizu za Olimpijske igre u rukama imaju srebrnu medalju sa Evropskog šampionata u Beogradu, ali... Srbija je u polufinalu pobedila Grčku sa13:7 i sada čeka rivala u borbi za tron. Rival će biti bolji iz duela Crne Gore i Mađarske. Ovaj meč ima posebnu težinu jer uz plasman u finale donosi i vizu sa Olimpijske igre u Brazilu. Na prethodnih pet velikih takmičenja Srbija je bila na tronu. Na osnovu svega viđenog do sada nemamo razloga da sumnjamo da će tako biti i u Beogradu. Treba naglasiti, da bi Srbija u slučaju osvajanja zlatne medalje ispisala novu stranicu istorije kao prva selekcija koja je tri puta uzastopno uspela da stigne do titule prvaka Evrope!

Uz sjajnu atmosferu na tribinima polufinale je počelo. Dilema je bilo mnogo. Da li Srbija može do šesrog finala na šest uzastopnih velikih takmičenja a samim tim i do šeste medalje? Da li Srbija može do finala Evrpskog šampionata i prilike da se bori za treću uzastopnu titulu, što nikome nije pošlo za rukom? Rival je bila Grčka. Selekcija koja je izuzetno napredovala u proteklih nekoliko godina i koja je u Beogd stigla sa bronzanom medaljom sa Svetskog prvenstva i sa vizom za Olimpijske igre.

Krenulo je žestoko. Poveli su Grci, a Filipović vratio meč u egal. Usledila su dve sjajne odbrane golmana Mitrovića u situacijama kada je Grčka imala igrača više, a zatim magična asistencija Prlainovića i gol Pijetlovića za 2:1. Grci se nisu predavali u skladu sa očekivanjima. Gunas je sa igračem više pogodio za 2:2. Usledila je repriza. Asistencija Prlainovića, ponovo Pijetlović – 3:2, a zatim ponovo Gunas – 3:3. Nije ovim rezultatom završena prva deonica. Usledila je bomba Mandića za 4:3.

Usledio je rat nerava, pravi rovovski rat u bazenu. Odbrane su bile granitne, ali Srbija je bila jača. Mandić je magičnim lobom pogodio, a nešto kasnije je Pijetlović i treći put zatresao mrežu rivala. Na semaforu je pisalo velikih 6:3. Srbija je bila veoma blizu plasmana u finale!

Grčka je pripretila. Smanjila je na 4:6. Ali u uz podršku sa tribina usledio je kontra udar. Gol Ćuka, pa gol Prlainovića i Srbija je već tada bila u finalu. Svima koji prate vaterpolo bilo je jasno da treba da se desi čudo u domenu naučne fantastike pa da Srbija prokocka prednost od četiri gola – 8:4. Tačku na „i“ stavio je novim golom Prlainović – 9:4. U tom trenutku se jedino postavljalo pitanje kojim će rezultatom biti završen duel sa Grcima.

Na kraju Srbija – Grčka 13:7 Golove za Srbiju su do kraja meča postigli Filipović (dva) Mandić i Aleksić.

Autor: Svetozar Janičić

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti