fbpx

Rumfest u znaku obeležavanja 270 godina vašara

Rumfest u znaku obeležavanja 270 godina vašara

Sedmu godinu za redom, 02. i 03. avgusta 2017. Godine održava se manifestacija „Rumfest“ , koja će i ove godine obogatitiprogram „Kulturnog leta“i upotpuniti sadržaje koji se nude sugrađanima i posetiocima Rume. Kroz ovakve manifestacije opština dobija mogućnost da predstavi kulturnu baštinu, tradicionalne zanate, običaje i lokalne proizvode, naročito vina i mesne prerađevine. Na taj način se direktnom promocijom podstiče njihovo očuvanje.

Posebno obeležje ovogodišnjeg „Rumfesta“ je obeležavanje jubileja, 270 godina postojanja rumskog Vašara. Davne 1747. godine carica Marija Terezija je kroz posebnu privilegiju ustanovila četiri datuma za održavanje Vašara. Vašar je proširio datume održavanja i danas se održava svakog 02. i03. u mesecu i predstavlja svojevrstan brend opštine Ruma.

U ova dva dana u Rumi se okupi oko 30.000 ljudi iz različitih delova regiona, tražeći i kupujići prema želji i potrebi, a u ponudi je sve, „od igle do lokomotive“.

Turistička organizacija opštine Ruma je odlučila da ovogodišnji „Rumfest“ posveti vekovnom simbolu Rume, preklapajući datume i organizujući događaje koji će Vašar predstaviti na najbolji način i slikom preneti sa Vašarišta na Gradski trg, odnosno u Kulturni centar „Brana Crnčević“.

Od 03. do 05. avgusta u holu Kulturnog centra u Rumi, posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija inspirisanih Vašarom, a zabeleženih okom fotografa amatera iz Rume. Na ovoj izložbimogu se pogledati i fotografije nastale za vreme održavanja „43. Borkovačke kolonije“ održane 2015. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja Ruma, sa temama Vašar,Fijakerijada i pejzaži Rume i okoline, kroz umetničku fotografiju kao način izražavanja.

Vinska ulica postavljena na Gradskom trgu svojim sadržajima tradicionalno obogaćuje „Rumfest“.

Kao i prethodnih godina i ovogodišnji „Rumfest“, svojim prisustvom uveličaće predstavnici nekoliko udruženja vinskih vitezova, koji će svoju Konfereciju održati upravo u Rumi.

Za završetak oba dana manifestacije organizator je obezbedio bogat kulturno – umetnički program.

Program:

02. avgust - Gradski trg Ruma

od 10.00 do 23.00– Vinska ulica

21.00 –koncert Jelene Tomašević i NS Big Benda

03. avgust - Gradski trg Ruma

od 10.00 do 23.00– Vinska ulica

21.00 – Koncert grupe „Garavi sokak“

03–05. avgust - Kulturni centar „Brana Crnčević“, Ruma-Izložba fotografija sa motivima Vašara

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti