fbpx

Bogdanović predvodio Srbiju do prvog trijumfa na EP!

Bogdanović predvodio Srbiju do prvog trijumfa na EP!

Košarkaška reprezentacija Srbije savladala je selekciju Letonije rezultatom 92:82 u svom prvom meču na Evropskom prvenstvu.Selektor Aleksandar Đorđević se pre i tokom letnjih priprema suočio sa mnogo kadrovskih problema, što zbog otkaza, što zbog povreda, ali je ekipa na prijateljskim mečevima prikazala dobru formu i protiv Letonije u meč ulazi kao blagi favorit.

Starteri za Srbiju su Jović, Bogdanović, Lučić, Mačvan i Kuzmić, dok za Letoniju počinju Porzingis, Bertans, Tima, Smits i Strelnieks.

Prvi do poena na meču u Ulker areni dolaze Letonci dvojkom Kristapsa Porzingisa, dok Bogdan Bogdanović uz polovičan učinak gađa sa linije slobodnih bacanja. Ekipa selektora Bagackisa nešto bolje otvara utakmicu, ali Milan Mačvan sa dve vezane dvojke smanjuje na 7:5.

Letonci bolje šutiraju, agresivniji su, pa i "beže" na 14:7, dok Đorđević uzima tajm-aut kako bi se korigovala odbrana i u igru uveli Milosavljević i Birčević.

Ipak, mnogo problema Srbiji pravi Dairis Bertans, koji dolazi do 11 poena, a Letonija na plus 10 (20:10). Ubrzo Letonci beleže i najveću prednost (22:12), dok rezultatski priključak održavaju Lučić za tri i Marjanović sa dva sigurna slobodna bacanja. Četvrtinu zaključuje Porzingis, koji stiže do šest poena, i Bogdanović prvom trojkom za tri poena zaostatka Srbije (24:21).

Početak druge deonice pripada Porzingisu koji vezuje pet poena, uz sjajnu igru u odbrani. Bogdanović, međutim ponovo preuzima odgovornost, a na njegove nove poene se nadovezuje Lučić sa još jednom trojkom, dok Srbija najzad vodi pogocima Mačvana sa penala (32:30).

Posle egal rezultata (32:32) Srbija preuzima terensku inicijativu, a Marjanović, Jović i Bogdanović odlepljuju svoju ekipu na 39:32. Raspucao se u timu Letonije i drug brat Bertans, Davis, pa se rovovska borba pod koševima nastavila. Lučić je zaradio i četvrtu ličnu grešku, a Letonci sa dva poena prednosti idu na odmor posle poena Zainisa Painersa (47:45).

U nastavku igre prvi koš upisuju Letonci, dok Marko Gudurić postiže pet vezanih poena, a u problem sa faulovima ulazi Porzingis, koji dobija nesportsku grešku i ubrzo četvrti faul (50:49).

Jović i Kuzmić u narednim napadima promašuju slobodna bacanja, ali nove važne poene za Srbiju beleži Mačvan, da bi posle, nove dobre odbrane, divnog dodavanja Bogdanovića, Kuzmić pogodio uz faul, a zatim i bio siguran sa linije slobodnih bacanja (60:54).

Srbija je u drugom poluvremenu pojačala igru u defanzivi, ali nije previše briljirala u napadu. Do kraja treće trećine Srbija je imala i poslednji napad u kom je pogodio Bogdanović za 65:60 pred poslednju deonicu.

Četvrta četvrtina je počela dvojkom Bobana Marjanovića, dok je uzvratio Škele. Mačvan pogađa dva puta sa penala, a Davis Bertans uz faul Jovića u poslednjoj sekundi napada dobija tri slobodna bacanja, koja i realizuje (69:65). Bogdanović odvodi Srbiju na +8 laganim polaganjem, ali Letonci opet uz pomoć Bertansa i Strelnieksa prilaze na 73:72.

Letonci promašuju šuteve u dva napada, dok Jović uz dva poena dobija i dodatno bacanje na 2:28, koje pogađa za 78:75. Zatim polaže Gudurić pa je ponovo plus pet za Orlove. Nove poene pogađa i Kuzmić, koji je bio odličan ispod koša, a onda i Milosavljević posle faula za dva (83:77). Po istom receptu pred poslednji minut pogađa i Bogdanović posle prekršaja, a sjajni, novi košarkaš Sakremento Kingsa ubacuje i trojku za najveću prednost na meču 88:79. Porzingis uzvraća novim pogotkom sa linije 6,75, ali ponovo je u prvom planu Bogdanović, koji realizuje bacanja (90:82).

Podeli ovu vest

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti