fbpx

Faberžeova jaja, juvelirska umetnost dovedena do savršenstva

Faberžeova jaja, juvelirska umetnost  dovedena do savršenstva

Jedna od najpoznatijih uskršnjih jaja su svakako ona koje je izrađivao petrogradski juvelir Karl Faberže. Pažnju tadašnje carske porodice u Rusiji je privukao već prvim radovima koji su bili izloženi na Sveruskoj izložbi u Moskvi 1882. Od tada počinje da radi za potrebe dvora; u perodu od 1885. do 1916. svake godine za Uskrs je na dvor donosio svoja umetnička dela u obliku uskršnjih jaja, a izrađena od zlata i drugih skupih materijala. Naručioci njegovih dela bili su ruski carevi, otac i sin; Aleksandar Treći i Nikolaj Drugi.

Petar Karl Faberže napravio je ukupno 50 carskih uskršnjih jaja. Svako je unikatni primerak, koliko izuzetan po svojoj raskoši, toliko i po maštovitosti. Svoju prvu narudžbinu dobio je od ruskog cara Aleksandra III, i to 1885. godine. On je jedno takvo jaje, kao uskršnji poklon, naručio za svoju suprugu - caricu Mariju. Od tada je carska porodica Romanov nastavila tradiciju čitavih 30 godina. Krunidbeno jaje, koje je car Nikolaj II naručio posle krunisanja u Moskvi kao poklon za svoju suprugu za Uskrs 1897. godine, biser je u najvećoj na svetu privatnoj zbirci Faberžeovih carskih uskršnjih jaja, koju je posedovao pokojni američki izdavač Malkom Forbs. Naime, reč je o pravom remek-delu proslavljenog zlatara ruskih careva, čiji primerci oslikavaju bogatstvo i sjaj dvora. Visoko je 12,7 centimetara, u sjajnoj crvenkastozlatnoj ljusci prošaranoj emajliranim linijama i sa pregršt svetlucavih dijamanata, među koje je ugraviran i caričin monogram.

eberze 4

Najviše Faberžeovih jaja danas se nalazi u kolekciji Kremlja - i to ukupno deset. Izdavačka porodica Forbs posedovala je devet jaja; pet komada nalazi se u Muzeju likovne umetnosti u Virdžiniji, u Americi, a tri se čuvaju u odajama britanske kraljice Elizabete II. Dok se zna da se neki primerci nalaze u privatnim kolekcijama širom Amerike, Švajcarske i Monaka, niko ne može da uđe u trag preostalih osam.

feberze 3

Prema informacijama iz "Sotbija", u poslednjih 65 godina samo sedam Faberžeovih uskršnjih jaja prodato je na licitacijama. Sve to govori u prilog tvrdnji da se vlasnici teško rastaju od svojih sićušnih basnoslovno vrednih dragocenosti koje i mi ipak možemo da imamo - ali samo na slici.

feberze 2

Medije

Podeli ovu vest

13/03/2024 0 comment

Turistička organizacija „Tara-Drina“ Bajina Bašta, JP „Nacionalni park Tara“ i Turistička organizacija „Zlatibor“ u saradnji sa nacionalnom turističkom organizacijom organizuju promociju knjige "Zlatibore pitaj Taru" autora Ranka Milanovića, Siniše Spasojevića, Danijele Ćirković i Biljane Mihajlović. Promocija će se održati u Turističkom info ...

O Portalu

Portal koji promoviše Srbiju i njene vrednosti. Sve na jednom mestu, priča o Srbiji koju volimo, njenoj tradiciji, lepotama, ljudima i događajima.

Najnovije vesti